Klostermarienberg 1945 – 75 år sedan Röda armén befriade Österrike

Gemensamt uttalande från Österrikes Arbetarparti (PdA) och Eisenstadts och Burgenlands ungdomsförbund den 29 mars:

För exakt 75 år sedan, den 29 mars 1945, kl. 11.05 på förmiddagen, nådde de första förbanden av den sovjetiska Röda armén österrikisk mark. Detta datum representerar därför ett viktigt led i att Österrike befriades från fascistisk diktatur och tyskt styre.

Mobila motordrivna enheter från den sovjetiska sjätte vaktarmén från den tredje ukrainska fronten (ledd av överstegeneral Andrej Kravtjenko) korsade gränsen mellan Ungern och provinsen Burgenland nära Klostermarienberg (kommun i Mannersdorf an der Rabnitz) som vid den tidpunkten utgjorde den tyska riksgränsen.

De dåligt utplacerade tyska fascistiska försvarspositionerna och Waffen-SS:s sjätte pansarvagnsarmé som de facto befann sig i reträtt, kunde inte stå emot Röda arméns kraft, åtminstone i jämförelse med andra stridszoner. Den förmodade ”sydöstra muren” bröts igenom, kort därefter också på andra platser. Den 1 april 1945 befriades Eisenstadt, huvudstad i provinsen Burgenland av Röda armén och dagen efter kontrollerade de sovjetiska militärstyrkorna redan hela norra och centrala Burgenland. Uppemot 5000 soldater i Röda armén miste sina liv under striderna i Burgenland.

I och med genombrottet i Burgenland skapades förutsättningarna att rycka fram mot Wien via Wiener Neustadt, Schwechat och Baden. Den 5 april 1945 nådde Röda armén Wiens stadsgräns. Striden för att befria den österrikiska huvudstaden varade till den 13 april. Den 27 april deklarerade Österrike sin självständighet från det tyska riket. Med den tysks fascistiska kapitulationen den 8-9 maj 1945 upphörde alla strider i Österrike. Under Österrikes befriande dödades tiotusentals soldater i Röda armén.

Sovjetunionen, dess Röda armé, dess folk och dess politiska ledarskap är för alltid historiskt förknippade med bedriften att genom enorma uppoffringar ha besegrat den tyska fascismen och befriat större delen av Europa, inklusive huvuddelen av Österrike. Detta var förutsättningen för att fascism, utländskt styre , utrotningskrig, den tyska fascismens och (även dess österrikiska) allierades folkmord och massmord skulle få ett slut, och för att den oberoende och demokratiska österrikiska republiken skulle återupprättas. Denna bedrift förtjänar tacksam uppskattning, och vi hedrar offren som för alltid finns i vårt minne.

På grund av de nuvarande åtgärderna för att bekämpa epidemin var det nödvändigt att ställa in det högtidlighållande som Österrikes Arbetarparti och dess kommunistiska ungdomsorganisation hade planerat att hålla den 29 mars i Klostermarienberg. Vår gemensamma kamp mot fascism, rasism, imperialistiska krig, för fred, vänskap mellan nationer och socialism kommer dock inte att stoppas av detta, utan kommer att fortsätta desto mer konsekvent.

Ära och heder till Röda armén, befriarna från fascism och utländskt styre!

Inga fler krig, aldrig mer fascism!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.