Seko Tunnelbanan: Kungen är naken – angående coronavirus och konsekvenserna för arbetarklassen

Det behövdes bara några veckor för att ”kungen” dvs. det kapitalistiska systemet i Sverige och i hela välden skulle bli naken.

I Sverige och i nästa alla länder drabbas alla sektorer men speciellt vården, transport, skolan och även småföretagare.

När de stora företagen tjänade miljarder varje år så fanns inte någon vilja att ge mer till arbetarna som producerar allt. Nu när det är kris, ropar man efter statligt stöd, dvs. att skattebetalarna (i huvudsak arbetarklassen) ska betala priset, så att de företagen inte ska förlora pengar, dvs. att de ska behålla vinsten. Detta är den s k fria marknaden.

Utöver det visar denna kris att kapitalet, i den så kallade fria marknaden, inte är kapabelt att producera, planera, samordna och agera för folkets intressen. Sverige har inte en egen produktion av läkemedel och sjukvårdsprodukter. Att man har skurit ner intensivvårdsplatser och vården i stort med privatiseringar ser vi resultatet av det idag. Kollektivtrafiken och trafiken i stort är beroende av de s k privata aktörerna. Hundratals miljarder flyttas nu från allmänhetens ägo och hamnar hos bankerna och privata företag.

Arbetarklassen betalar priset i form av uppsägningar, permitteringar, dålig vård, minskade löner. De stora företagen däremot kräver ännu mer stöd i form av slopade arbetsgivaravgifter, pensionsavgifter och direkt ekonomiska bidrag så att de kan fortsätta ha stora vinster.

Vi måste säga nej till allt detta.

Vi kräver att kollektivtrafiken ska drivas i offentlig regi.

Vården, skolorna och andra viktiga samhällsfunktioner ska också drivas i offentlig regi.

Arbetarklassen ska inte betala krisen.

Seko Tunnelbanans klubbstyrelse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.