Arbetslösheten ökar

I ett pressmeddelande meddelar Arbetsförmedlingen att arbetslösheten i Sverige ökar. Mer än 350 000 svenskar är nu inskrivna som jobbsökande hos Arbetsförmedlingen, vilket motsvarar en arbetslöshet på omkring 7,1 procent. Samtidigt rapporterar man även att varslen ökar.

Den negativa trenden på arbetsmarknaden kopplas ihop med vad man kallar ekonomins avmattning. Allt fler talar nu om en kommande lågkonjunktur och flera företag har redan varnat för att man kommer att behöva varsla. Bland annat Scania planerar att skära ner på produktionen med 20 procent och vill därför varsla hundratals visstidsanställda och konsulter.

Nästa kapitalistiska kris står för dörren och med den kommer också ökade angrepp på arbetarnas livs- och arbetsvillkor. Omfattande angrepp på anställningstryggheten och strejkrätten planeras eller har redan genomförts. Siktet är en arbetsmarknad där all osäkerhet som genereras av det kapitalistiska systemet lyfts över på arbetarnas axlar, vilket de svenska företagen behöver om de ska kunna konkurrera på en allt hårdare världsmarknad.

En tanke på “Arbetslösheten ökar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.