Arbetslösheten ökar lavinartat

Arbetsförmedlingen meddelar i ett pressmeddelande från den 14 april att arbetslösheten ökar snabbare och snabbare med tiotusentals nyinskrivningar. I sommar väntar man sig en arbetslöshet på runt 10 procent.

Om prognosen stämmer, så kommer arbetslösheten i sommar att vara på sin högsta punkt sedan 1997, då 11 procent av befolkningen var arbetslösa. Det är en enorm ökning, som visar att alla de stödpaket som regeringen producerat åt storkapitalet inte kommer arbetarna till del. De fortsätter att varslas och arbetslösheten fortsätter att öka, samtidigt som pengarna till storföretagen hamnar i fickorna hos aktieägarna.

Att arbetslösheten ökar är dock inget som har sitt ursprung i coronavirusets spridning, utan den trenden kunde man se redan i slutet av förra året, då tecknen på nästa lågkonjunktur började bli tydliga. Storföretag som Scania började redan då att skära ner på produktionen med resultatet att de bemanningsanställda fick gå. De är för kapitalet en buffert som man enkelt kan göra sig av med när lågkonjunkturen närmar sig. 

Läs mer: Arbetslösheten ökar (Riktpunkt) »

Krisen är i grund och botten ingen corona-kris, utan en klassisk kapitalistisk överproduktionskris som skulle kommit ändå, med eller utan coronavirus. Den ekonomiska nedgången innan coronaviruset spred sig var ett faktum och arbetslösheten ökade redan då. Det enda coronaviruset gör är att skynda på den process som är inneboende i kapitalismen.

En tanke på “Arbetslösheten ökar lavinartat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.