Kommunisten och författaren Luis Sepúlveda har gått bort i följderna av Covid-19

Här är Chiles Kommunistiska Partis hälsning till honom och familjen. Översättning Winnie Svendsen.

Centralkommittén för det kommunistiska partiet i Chile beklagar djupt Luis Sepúlvedas död som inträffade i torsdags i Oviedo Spanien.

Sepúlveda var författare till tjugotals romaner, bland vilka kan nämnas “Den gamle mannen som läste kärlekshistorier”, “Patagonia Express” och “Mundo del fin del mundo (Världen vid världens slut)” bland många andra verk, böcker som både speglade hans avståndstagande från kränkningar av mänskliga rättigheter samt hans engagemang för att bygga upp en ekologisk medvetenhet i samhället.

Under Augusto Pinochets militära regim var Luis Sepúlveda fängslad i nästan tre år, senare dömdes han till 28 års fängelse och åtta års förvisning. 1977 reste han till olika länder i Latinamerika. I Ecuador mötte han Shuar-indianerna och gick med i den internationella brigaden Simón Bolívar, med vilken han åker till Nicaragua för att delta i Sandinisternas revolution. Åren efter revolutionens triumf reste han till Europa, där han bosatte sig permanent.

Från sin mor, som var Mapuche-sjuksköterska och hans militanta kommunistiska far ärvde han ett djupt socialt samvete och en ideologi som alltid manifesterades i hans stöd för social kamp med revolutionära mål och i alla de politiska, sociala och kulturella projekt som inriktade sig på att försvara världens arbetares rättigheter.

Sepúlveda och hans partner, poeten Carmen Yáñez, deltog i antologin ”Voces de la memoria” (Minnenas röster) från 2012 som sammanställdes som en hyllning till Chiles kommunistpartis hundraårsjubileum, ett faktum som gör oss oerhört stolta, inte bara på grund av dess litterära kvalitet, utan också på grund av det enorma engagemanget för vårt partis politiska ideologi.

Den fysiska förlusten av författaren Luis Sepúlveda kommer att märkas i all spansktalande litteratur; särskilt idag, när vi genomlever en svår tid för mänskligheten och där det finns så stort behov av modiga röster, som den hos vårkamrat som alltid uttryckte ett oerhört engagemang för arbetarklassen och företrädde de svagaste människorna.

Hans medfödda talang för att skriva gav honom möjligheten att fullt ut kunna tolka grundsubstansen i människors liv; som det uttrycktes bland annat i romanen “Den gamle mannen som läste kärlekshistorier”-  ett verk som sålde i  mer än 18 miljoner exemplar och vars litterära mening väl kunde tolkas som en sång av hopp för mänskligheten, förvandlad till en litteratur som utbildar. Den lär oss att känna rättfärdighet och kärlek, på ett sätt som inbjuder oss att upptäcka och återupptäcka världar där det sociala bildspråket uppskattar solidaritet, brödraskap, vänskap. Kraften i orden hjälper oss att bygga ett gemensamt minne från grunden för dem som ser skrift som ett incitament för människor att läsa, upptäcka, tänka och projicera det lästa på sitt eget och andras liv.

Utan tvekan kommer det att vara det stora arvet från Luis Sepúlveda, att vi blir skildrade i hans böcker, men inte som enstaka läsare, utan för det vi bygger tillsammans, genom att vi läser om nya världar där rättvisa, sanning och solidaritet mellan människor är varaktiga sociala konstruktioner, precis så som han upprepade det otaliga gånger: ”Författaren måste berätta en historia och inte förändra verkligheten, för böcker förändrar inte världen. Medborgarna gör det. ”

Vi uttrycker vår djupa solidaritet med hans partner poeten Carmen Yáñez och barnen Carlos, Paulina, Max, Sebastián, León och Jorge.

Våra mest uppriktiga kondoleanser i en humanitär omfamning genom ord och delade livsideal.

För evigt en älskad följeslagare

Centralkommittén
Chiles Kommunistiska Parti

Santiago, 17 april

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.