Undersköterskorna och corona

Undersköterska inom hemtjänsten, hemsjukvården eller på äldreboenden är Sveriges vanligaste yrke. Yrkesgruppen består av 135 300 anställda. Den är också väldigt kvinnodominerad, 91 procent är kvinnor. I Stockholm jobbar 62 procent av de anställda på privata företag. Hela 23 procent av hemtjänsten i hela Sverige utförs av privata företag.

Det blir oftare och oftare tal om att hemtjänstens personal saknar rätt utrustning, om de ens har någon utrustning, mot covid-19. Varje dag i pressen läser man om allvaret inom hemtjänsten, att faran för smitta är stor både för de äldre och för personalen. Man bryter regelbundet arbetsmiljölagen. Varje vårdare går runt och besöker 6 till 7 personer varje dag. Munskydd och annan utrustning måste bytas varje gång. Alla regioner saknar dock utrustning, och inte bara för hemtjänsten. Många inom hemtjänsten ger dessutom medicinsk hjälp.

Situationen blir mycket allvarlig när kommunerna och de privata aktörerna anställer folk som saknar utbildning och som bara får några timmars introduktion. Utbildningen för en undersköterska varar 1,5 år. Det är emot lagen och emot all logik att anställa folk som inte har någon slags utbildning.

SKP förenar sin röst med hemtjänstens personal och kräver fast anställning av kompetenta undersköterskor.

SKP kräver dessutom i sitt senaste uttalande att:

– De som fortsatt måste arbeta inom samhällsnödvändig sektor måste få allt nödvändig skydd i form av skyddsutrustning och övrig arbetsmiljö anpassad efter risker för smittspridning. Dessa arbetare måste också kompenseras med permanenta lönepåslag på 3000 kr var och fördubblad semester när corona-epidemin gått över. Sjukdomsfrånvaro ska kompenseras med 100 % av lönen.

– Kontinuerliga tester ska ske på veckobasis för alla som måste vara kvar i arbete. Alla med sjukdomssymptom ska också testas för att kunna isoleras. Omfattningen av testningen i allmänhet måste ökas kraftigt.

– Mångdubbla antalet permanenta intensivvårdsplatser. Rusta omedelbart upp vården och utrusta vården så att den motsvarar folkets behov. Inga besparingar inom något område, varken under krisen eller efter krisen.

Låt kapitalisterna betala för allt!

Anton Makarenko

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.