Den absurda anti-kommunismen

Den US-amerikanska stiftelsen Victims of Communism Foundation publicerade en artikel den femte april där de ger kommunismen skulden för spridningen av coronaviruset. Blodet är på det kinesiska kommunistpartiets händer, skriver stiftelsen.

Att det kinesiska kommunistpartiet inte är kommunistiskt annat än till namnet behöver knappast påpekas, men likväl används partiet av högerextrema stiftelser som denna för att slå mot den kommunistiska ideologin. Genom sin logik, sin brutalitet och sin inkompetens, skriver man, är kommunismen fortfarande ett hot mot världen.

För att den kinesiska regeringen och det kinesiska partiet inte vidtog åtgärder tillräckligt snabbt och att de inledningsvis mörkade antalet sjuka skapade de och underblåste den kris som nu sveper över världen, menar stiftelsen. I sin iver att fördöma kommunismen ignorerar stiftelsen helt det faktum att den kinesiska ekonomin varken är socialistisk eller kommunistisk, utan kapitalistisk. De missar också att överallt där viruset sprids blottas sprickorna i kapitalismen. Människor tvingas arbeta trots viruset, sjukvården klarar inte av att hantera pandemin på grund av kroniska nedskärningar och viruset används för att stärka monopolen i varje land på det arbetande folkets bekostnad.

Den enda nationen i världen som på ett konkret och solidariskt sätt hjälpt sina medmänniskor är Kuba, ett land med en lång socialistisk och internationalistisk tradition. Räknas de vanliga människor som hjälpts av de kubanska läkarna i Italien, Spanien eller Andorra som kommunismens offer?

Bortsett från detta absurda inlägg från en US-amerikansk högerextrem stiftelse så måste vi se att anti-kommunismen lever och frodas i världen. Flera länder har förbjudit kommunismen, andra har förbjudit hammaren och skäran och under skydd av de utegångsförbud som är i kraft i många länder passar man på att plocka bort statyer som påminner om socialismens framgångar.

Läs mer: I Tjeckien tar man tillfället i akt (Riktpunkt) »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.