I Tjeckien tar man tillfället i akt

Under förra hösten försökte myndigheterna i Tjeckiens huvudstad Prag att montera ner ett monument tillägnat Ivan Stepanovitj Konev, fältmarskalk i Röda Armén, men stoppades av protester. I skydd av corona har de dock gjort vad de misslyckades med i höstas.

När myndigheterna i september förra året försökte montera ned statyn av Konev möttes de av protester inte bara från den kommunistiska rörelsen, utan från anti-fascistiska grupper i allmänhet. Man beslutade då att låta statyn stå kvar eftersom pressen blev för stor. Det man inte lyckades med då har man genomfört nu, i skydd av de åtgärder landet vidtagit mot coronaviruset.

Den 10 mars införde man i Tjeckien förbud mot folksamlingar på mer än 100 personer, vilket den 23 mars utvidgades till ett förbud mot folksamlingar med fler än två personer. Det betydde att fältet var fritt för bortforslandet av statyn – inga protester kunde ju organiseras! Nedmonteringen av statyn är ett led i den tjeckiska statens försök att radera ut kommunisternas insatser och betydelse från det tjeckiska folkets kollektiva minne. Det är inte den första åtgärden i den här riktningen: tidigare har man förbjudit symbolen hammaren och skäran.

Ivan Stepanovitj Konev, som statyn föreställer, föddes i en bondefamilj och gjorde sedermera militär karriär. 1944 utnämndes han till fältmarskalk i Röda Armén, deltog i befriandet av Ukraina, Polen, Vitryssland och Tjeckoslovakien. Han var den första allierade befälhavaren som tog sig in i Prag och spelade en central roll i befrielsen av Östeuropa. Efter kriget var han ansvarig för bekämpandet av kontrarevolutionen 1956 och han utnämndes samma år till överbefälhavare för Warsawapaktens väpnade styrkor.

En tanke på “I Tjeckien tar man tillfället i akt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.