Vad händer när vårdplatserna tar slut?

Den svenska sjukvården når i snabb takt gränsen för sin kapacitet. De lite fler än 500 intensivvårdsplatserna är nästan fulla och de ytterligare platser man lyckats skapa under spridningens gång kommer inte kunna hantera den anstormning som väntas. Staten är dock redo.

Enligt Svenska Intensivvårdsregistret, som för detaljerad statistik kring svensk intensivvård, vårdas just nu 469 patienter på intensivvårdsavdelningar runt om i landet. Innan coronavirusets spridning fanns det 526 platser på sådana avdelningar. Genom ytterligare ansträngningar har man lyckats få fram fler platser, men deras antal hålls hemligt så det är omöjligt att säga hur många som faktiskt finns. Att de börjar ta slut är dock tydligt.

För att möta en situation där intensivvårdplatserna tar slut har Socialstyrelsen tagit fram vad man kallar Nationella principer för prioritering inom intensivvård under extraordinära förhållanden. I den framgår den prioriteringsordning, enligt vilken den begränsade mängd intensivvårdsplatser som finns ska prioriteras. Huvudfaktorn är den förväntade livslängden hos patienten. Den med längst förväntad livslängd går före i kön, oavsett faktisk ålder.

Nästa tecken i tiden är att polisen nu förbereder sig för att kunna hantera vad man kallar ”ordningsstörningar”. Man befarar nämligen att det kan ”bli stökigt när intensivvårdsplatserna tar slut”, enligt en artikel i Aftonbladet. I klartext betyder det att folk kommer bli arga när deras nära och kära lämnas att dö för att det saknas platser. Då har man runt om i Stockholm 20 kravallpoliser redo att rycka ut.

Vi drar igenom det hela en gång till, för att verkligen förstå vad vi nu upplever. De över 4 000 intensivvårdsplatser som fanns under 90-talet har genom upprepade nedskärningar försvunnit. På så sätt har kapitalet sparat pengar – de har sluppit betala för välfärden. Nu står vi inför en situation där vården inte kan tillgodose behoven hos folket. Då möter man dem med batonger och kravallpolis. Folkets rättmätiga ilska kväver man i våld.

Kapitalismen är omänsklig. Den kräver offer av människor som inte borde avkrävas någon. Den kräver att människor dör för profitens skull. Staten och polisen försvarar den ordningen, med våld när så krävs. En annan värld är inte bara möjlig, utan fullständigt nödvändig.

En tanke på “Vad händer när vårdplatserna tar slut?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.