Coronaviruset – Nicaragua går sin egen väg

Nicaraguas coronastrategi kommenterades nyligen av Carlos Fonseca Teran, internationell sekreterare i Sandinistfronten, efter kritik om att Nicaragua inte gör tillräckligt. Teran säger att han är nöjd med den framgång som landets hälsoministerium har haft, där totalt 250000 anställda och fortbildade hälsovårdsbrigadörer har lyckats hålla stånd mot viruset i den centralamerikanska nationen.

Nicaragua har ett mycket lågt antal registrerade fall, vilka enligt Teran är importerade och alltså inte resultatet av lokal smittspridning i samhället. Bland de åtgärder som Nicaragua vidtar återfinns inte beslut om karantän, vilket lett till att landet anklagas för att inte vidta adekvata åtgärder. Teran påpekar att det finns försiktighetsåtgärder som det informeras om via medie- och hälsovårdsbrigader och att de vidtas på organiserad, individuell nivå, familje- och samhällsnivå.

En karantän skulle alltför hårt drabba landets ekonomi, som består av mikro- och småföretag, kooperativ, gemenskaps- och förenings- samt egenföretagande, säger han vidare, och leda till fattigdom och hotande hungersnöd som det skett i grannlandet El Salvador. Teran säger vidare att den statliga, ej privatiserade hälsovårdssektorn, har stor betydelse för den framgångsrika kampen mot coronaviruset.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.