Stärkta små och medelstora företag på Kuba

UTRIKES Som en del i det större reformpaketet för 2030, då landet ska ha karaktären av en blandekonomi, har man börjat tillåta företag med upp till 100 anställda. Sedan i oktober har företag som dessa kunnat registrera sig och lite mer än två månader efter det kan man nu se de första resultaten, som den tyska bloggen Cubaheute sammanfattar.

Sedan slutet av september har över 600 små och medelstora företag, vilka kan ha upp till 100 anställda registrerat sig. Av dessa är över 90 procent privata och några få procent statliga respektive kooperativa. 235 av dessa återfinns i Havanna och därefter kommer provinsen Granma i sydöstra Kuba med 36 nystartade företag. Det är alltså en stor koncentration kring huvudstaden.

Lite mer än hälften av dessa företag existerade redan tidigare men har nu antingen expanderat eller fått en mer tydlig rättsform medan 43 procent av dem är nygrundade. Branscherna som de tillåts operera i är också mer omfattande än tidigare, även om sammanlagt 112 branscher fortfarande är uteslutna. Sammantaget rör det sig dock om en utvidgning av de privata företagens möjligheter.

Dessa sammanlagt 615 små och medelstora företag väntas skapa mellan 10 000 och 14 000 nya arbetstillfällen.

En tanke på “Stärkta små och medelstora företag på Kuba

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.