Kuba tar ställning för Rysslands invasion

UTRIKES Under ett besök i Moskva uttalande den kubanska presidenten Miguel Diaz-Canel sitt stöd för den imperialistiska invasionen av Ukraina. Under samma besök avtäckte Putin och Diaz-Canel en staty av Fidel Castro i norra Moskva.

Den kubanska nationen har länge varit pressad av en kapitalistisk omvärld och 60 år av ekonomisk blockad har gjort sitt för att undergräva försöket att bygga socialism på ön. Sedan kontrarevolutionen svepte över stora delar av den socialistiska världen har denna press bara ökat, vilket lett Kuba att successivt öppna sin ekonomi för marknadselement. Dessa har tagit fart under den nuvarande presidenten, som också reagerat på de protester som ägde rum på ön.

Redan förra året skrev Kuba under en gemensam handlingsplan med den Rysslands-styrda Eurasiska Ekonomiska Unionen och ett år innan det fick Kuba också observatörsstatus i samma union.

Kuba och invasionen av Ukraina

Fyra dagar efter Ryssland inledde den imperialistiska invasionen av Ukraina uttalade sig den kubanska regeringen genom tidningen Granma. I tidningen förklarade man att ”Kuba alltid kommer att försvara freden och motsätta sig användandet av våld och hot om våld mot alla stater.” Den kubanska regeringen betonade också banden mellan de kubanska och ukrainska folken, samt beklagade förlusten av civila liv. En relativt neutralt hållen framställning, även om förståelsen för den ryska sidan också lyser igenom. 

Sedan dess har Kuba närmat sig den ryska sidan ännu mer, vilket Diaz-Canels besök också vittnar om. Likt Lenin nu åter står i Melitopol finns nu också en staty av Fidel Castro i norra Moskva, vilket vittnar om försöken att inte bara använda den sovjetiska historien i den ryska imperialismens intressen, utan också den kubanska historien. Här gör sig naturligtvis också Diaz-Canel delaktig.

I ett bilateralt möte mellan den ryska och kubanska presidenten klargör också Diaz-Canel vad Kuba numera tycker.

Vi har varit under sanktioner i 60 år nu. Det är därför vårt åtagande är att fortsätta försvara den Ryska Federationens position i den konflikt som tyvärr skapats av den US-amerikanska regeringen.

Det man tidigare försökt tona ner bakom skrivelser om internationell rätt och mänskliga rättigheter har nu blivit öppet – Kuba ställer sig bakom den ryska invasionen. 

Andreas Sörensen

En tanke på “Kuba tar ställning för Rysslands invasion

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.