Farväl Fidel!

KRÖNIKA För 6 år sedan den 25 november sa Fidel adjö till oss utan att för den skull försvinna och bli bortglömd.

År 1989 deltog jag i en brigad på Kuba, och vi fick veta att Fidel Castro skulle hälsa på oss i lägret där vi bodde. Men han kom inte trots att vi 13 greker tagit på oss våra festkläder. Han var upptagen, eftersom han höll på att be Gorbatjov att dra åt skogen sommaren 1989 när han försökte övertala Fidel att genomföra en ”perestrojka”. Han ville med andra ord att Fidel skulle förrådda revolutionen, men den gången lyckades det inte. Nu leder hans efterträdare sakta men säkert Kuba in på en annan väg än den som Fidel byggde och planerade, längre och längre bort från socialismen.

Vi reste återigen till Kuba år 2014, och då hade Fidel pensionerat sig, men han var fortfarande Fidelito för kubanerna vi träffade; lille Fidel, som de kärleksfullt kallade honom. Fidel – Fidelito – Castro, du finns kvar här i hjärtat för att du lämnade djupa spår och ett budskap: Att göra vad du vågade göra. Du lämnade därmed kvar din inspiration över oss, och en förpliktelse.

Farväl Fidelito, trots att du aldrig kom till vårt campamento och hälsade på mig som väntade på dig darrig av förväntan och med ben gjorda av gelé!

Panos Alepliotis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.