Att byta olja mot frihet – USA:s regering stödjer rättslig immunitet för saudiske kronprinsen

UTRIKES Innan Joe Biden valdes till USA:s president lovade han att ställa Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman till svars för delaktighet i mordet på journalisten och politiska dissidenten Jamal Khashoggi 2018. Som presidentkandidat 2019 konstaterade Biden att ”det var otvivelaktigt ett mord. Jag sade vid den tiden att vi borde förhålla oss till situationen i enlighet med detta och att det borde finnas följder i hur vi förhåller oss till detta land (Saudiarabien).”

Nu efter två år vid makten har Biden bestämt sig för att Saudiarabiens kronprins borde få rättslig immunitet i fallet som gäller Khashoggis mord. Detta beslut tas trots att USA:s underrättelsetjänsters egen forskning visar att kronprinsen godkände mordet på journalisten.

Brottsutredningen i USA inleddes av Khashoggis fästmö Hatice Cengiz tillsammans med organisationen ”Demokrati för den arabisktalande världen nu” som Khashoggi grundade. När det blev känt att Bidens administration stödjer en rättslig immunitet för den saudiska ledaren skrev Cengiz på Twitter: ”Biden räddade mördaren med immunitet. Han räddade brottslingen och blev själv delaktig i brottet. Idag dog Jamal igen.”

Andra journalister noterade att USA:s administration ”sålde Khashoggis blod för saudisk olja.”

Bidens motivation för att frikänna kronprinsen är tydlig. Sedan energikrisen i samband med kriget i Ukraina började har den amerikanska regeringen sökt varje möjlighet att öka importen av olja från andra länder för att ersätta energiresurser från Ryssland. Tidigare i år reste Biden till den arabiska halvön för att övertyga den saudiske prinsen att trappa upp oljeproduktionen och exporten till Västvärlden. Trots retoriken om ”demokrati och frihet” är USA:s utrikespolitiska prioriteringar i Mellanöstern tydligen inte mänskliga rättigheter utan amerikanska kapitalisters ekonomiska intressen.

Inte bara USA utan också andra västerländska länder har blundat för brott mot mänskliga rättigheter i Mellanöstern för att säkra sina ekonomiska intressen. Sverige har till exempel utarbetat hemliga planer för att hjälpa Saudiarabien att bygga en vapenfabrik trots både grova kränkningar av mänskliga rättigheter på den arabiska halvön och kriget som Saudiarabien bedriver mot Jemen. Såsom i USA försöker svenska kapitalister att utöka sitt ekonomiska inflytande till kostnaden av den internationella arbetarklassens trygghet och välfärd.

Därutöver vidtar den svenska överklassen åtgärder för att avfärda kritik för sina tvivelaktiga förehavanden utomlands – den nya förändringen av grundlagen kan till exempel göra det olagligt att ens rapportera om Sveriges militära stöd till Saudiarabien. 

Perry Young

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.