Arbetarprotester i Kinas största iPhone-fabrik

UTRIKES Stora protester ägde igår rum vid Kinas största iPhone-fabrik, belägen i Zhejiang, Henan-provinsen. Fabriken ägs av taiwanesiska Foxconn, Apples utländska leverantör.

Här kan man förstås notera det absurda i  att Taiwan, som är det så kallade kommunistiska Kinas uttalat värsta fiende, tillåts ha en fabrik på fastlandet tillsammans med utländska entreprenörer, och med så dåliga arbetsförhållanden och löner att det utlöser stridsåtgärder i ett land som borde vara en arbetarstat. Detta samtidigt som en diktatorisk regering fortfarande väljer att behandla Covid-19 som en livsfarlig pandemi med nedstängningar och isolering, vilket naturligtvis hjälper till att tysta protester.

Sedan hösten har de cirka 200 000 anställda i den så kallade ”Iphone-staden” följaktligen tvingats arbeta i ett slutet kretslopp-system, där arbetare måste leva isolerade på grund av den epidemiologiska situationen i området, där flera fall av Covid-19 uptäcktes. De anställda tilläts inte att lämna området där de arbetar och bor. Tusentals arbetare sade upp sig i samband med dessa restriktioner. Företaget rekryterade då med löften om högre löner, men höll inte sina utfästelser.

Arbetarna protesterade mot de eländiga arbetsförhållandena i fabriken, intensifieringen av arbetet, mat av dålig kvalitet och att de inte får ut de utlovade bonusarna. Igår demonstrerade de på stadens huvudgator och drabbade sedan samman med repressionsstyrkorna i form av kravallpolis. 

Resultatet av arbetarnas kamp  är för det första en ursäkt från Foxconn, som nu skyller på att tekniska fel orsakat de uteblivna lönerna, och lovar utbetalning av överenskommen ersättning. De arbetare som hellre vill lämna sin anställning och återvända hem ska få hjälp med resekostnaderna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.