Att hamna under borgarklassens fana – KKE svarar Rysslands Kommunistiska Arbetarparti

UKRAINA Nedan publicerar Riktpunkt ett urval ur ett svar från det Grekiska Kommunistpartiet, KKE, på ett uttalande från Rysslands kommunistiska arbetarparti, RKAP i slutet av det 22:a Internationella Mötet för Kommunist- och Arbetarpartier i Havanna. Det ryska uttalandet var en kritik av ett gemensamt uttalande avseende kriget i Ukraina som undertecknades av många partier och ungdomsorganisationer, däribland SKP och SKU.

Än en gång klargörs här den klassbaserade ståndpunkten att inte ställa sig på något imperialistiskt blocks sida i en strid mellan dessa. KKE:s svar på det ryska angreppet kan i sin helhet läsas på grekiska i KKE:s tidning Rizospastis.

Ett uttalande som fördömde båda sidor i kriget i Ukraina attackerades

Från KKE:s svar:

RKAP vänder sig mot kärnan i det ställningstagande som gjordes av 43 kommunist- och arbetarpartier samt 30 kommunistiska ungdomsorganisationer i mars 2022. Det handlar om fördömandet av båda sidor som är inblandade i kriget som förs i Ukraina, och tonvikten på behovet av att folken reser fanan för sitt eget motstånd och kamp.

Vår nuvarande oenighet med RKAP är djupt klassbaserad, eftersom RKAP genom den gemensamma resolutionen med KPRF (Ryska federationens kommunistiska parti), och Ukrainas kommunistparti stöder det kapitalistiska Rysslands intresse i det imperialistiska kriget.

RKAP ställer sig på den ryska borgarklassens sida

 RKAP:s ledarskap har valt att stödja den ryska statens och den ryska regeringens politik och att ställa sig på den ryska borgarklassens sida, medan tusentals människor i det ryska och ukrainska folket dödas på grund av konkurrensen mellan två rövarband om exploatering av välståndsproducerande resurser, kontroll av marknader och erhållandet av geopolitiska fördelar.

Tesen att den ryska borgarklassen, dess stat och Putinregeringen kommer att rädda folket i Ukraina och Donbass från fascismen är ogrundad och vilseledande. Den döljer det faktum att fascismen föds ur kapitalismen och ger skydd åt kontrarevolutionens krafter som förtalar den socialistiska oktoberrevolutionen, byggandet av socialismen i Sovjetunionen, och som till och med hyllar filosofiska försvarare av fascismen eller tillgriper vulgär antikommunism, något som president Putin har gjort många gånger.

Återigen demonstreras den historiska slutsats som genomsyrar de imperialistiska krigen. De kommunistiska partierna som hamnar under borgarklassens fana och tjänar dess strategiska ambitioner vänder sig objektivt mot folkets intressen.

KKE vill notera följande avseende RKAP:s stöd till det tal som hölls av det ukrainska kommunistpartiets förstesekreterare P. Simonenko vid det 22:a Världskommunistiska Mötet, och  RKAP:s påstående att de fyra kommunistpartier (KKE, det mexikanska kommunistpartiet, det spanska PCTE och det turkiska kommunistpartiet), som gick i spetsen för initiativet till det ovannämnda gemensamma uttalandet borde ta hänsyn till det ukrainska kommunistpartiets ståndpunkter:

Naturligtvis har varje KP, baserat på marxistiska, leninistiska principer, skyldighet att göra sin egen analys av sådana kritiska frågor och att positionera sig när det handlar om ett krig som redan varat i 8 månader, ett krig som kan bli generellt och betyda användning av kärnvapen. Varje kommunistpartis ansvar för grundlig klassanalys och positionering strider naturligtvis inte mot ansvaret för kollektiv utredning och förståelse.

Inget uttalande under åtta månaders krig från Ukrainas Kommunistiska Parti

Det första offentliga uttalandet från det ukrainska kommunistpartiet är det som gjordes under det 22:a Internationella Mötet för Kommunistiska och Arbetarpartier i Havanna, med P. Simonenkos tal, där han ställde sig på den ryska borgarklassens sida och från denna position attackerade KKE.

Företrädaren för Greklands kommunistiska parti påminde i sitt tal om följande och gav svar på det aggressiva talet från det ukrainska kommunistpartiet:

  • Den ukrainska regeringen har klassificerat KKE-kadrer som terrorister som är oönskade i landet och har svartlistat dem, eftersom de i oktober 2014 uttryckte solidaritet med kommunisterna, det ukrainska folket och det ryska folket under valen i Lugansk och Donetsk.
  • KKE var i Kiev, på det ukrainska kommunistpartiets sida i maj 2015, när förstamaj-firandet förbjöds, medan en KKE-företrädare återigen besökte Kiev i november 2015, för att stå på det ukrainska kommunistpartiets sida i den antikommunistiska rättegången som då ägde rum.
  • Det grekiska kommunistpartiet har under årens lopp bestämt fördömt USA:s, NATO:s och EU:s ingripanden i Ukraina, de ukrainska regeringarna, de fascistiska och profascistiska krafterna och har med kontinuerliga ingripanden fördömt förföljelsen av kommunister vid Ukrainas ambassad i Aten och Europaparlamentet.
  • Det grekiska kommunistpartiet vägrade att delta i det grekiska parlamentets möte i april 2022, där Ukrainas president Zelensky talade inför alla andra partier. Vårt parti fördömde både den grekiska regeringen och den ukrainske presidenten och Azov-fascisterna.
  • Det grekiska kommunistpartiet har principer och uttrycker sin internationalistiska solidaritet i alla lägen, något som ”glömts bort” av RKAP och det ukrainska kommunistpartiet.

Vårt parti har kämpat i åratal mot USA, Nato och EU, mot varje imperialistiskt ingripande, det kämpar dagligen mot de amerikanska baserna i Grekland och de grekiska regeringarnas inblandning i USA:s och NATO:s planer, det kämpar mot den grekiska borgarklassens mål och ambitioner. Samtidigt motsätter sig KKE med kommunistiska principer den ryska borgarklassens och den ryska statens mål, fördömer Rysslands oacceptabla invasion av Ukraina och intrånget på dess territoriella integritet och avslöjar de vilseledande förevändningar som används för att fånga och manipulera folk.

Ståndpunkten i det inledningsvis nämnda gemensamma uttalandet från olika kommunistpartier och ungdomsorganisationer är idag av största betydelse: ”Arbetarklassens och de folkliga skiktens intressen kräver att vi stärker användandet av klasskriteriet för att analysera utvecklingen, för att skapa vår egen oberoende väg i motstånd mot monopolen och borgarklassen, för störtandet av kapitalismen, för stärkandet av klasskampen mot imperialistiska krig, för socialismen som krävs i vår tid och är lika nödvändig som någonsin”

Översättning: Panos Alepliotis

Bearbetning: Marina Weilguni

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.