Malmfältens gruvarbetare kräver 20 procents löneökning – får nej av facket

FACKLIGT I Malmfälten har gruvarbetarnas fackföreningar, som är anslutna till IF Metall, gått ut med krav på uppemot 20 procents löneökningar. IF Metall har dock sagt nej till detta och håller sig till sitt krav på 4,4 procents löneökningar i den kommande avtalsrörelsen.

I en intervju i SVT förklarar gruvarbetarnas fackliga ombud att det helt enkelt handlar om att kompensera för inflationen. Medan alla höjer priserna håller man nere lönerna för arbetarna, vilket vältrar över kostnaden för krisen och inflationen på deras axlar, medan andra höjer priserna och därmed undviker problemen som inflationen skapar.

Till denna löneökning har dock inte det statliga LKAB sagt varken ja eller nej – arbetarna stoppas istället av sin egen fackförening, som vill hålla nere löneökningarna för att undvika inflationen. En illusion om något, eftersom det inte är löneökningarna som skapar inflation, utan detta är bara ett sätt att öka utsugningen av arbetarna.

I andra länder, där fackföreningsrörelsen är mer radikala och arbetarna bättre organiserade, lyckas man sätta kraft bakom sina krav. I både Belgien och Grekland har generalstrejker utlysts och i Frankrike har bland annat transportarbetarna strejkat för att deras löner ska hålla takten med inflationen.

2 tankar på “Malmfältens gruvarbetare kräver 20 procents löneökning – får nej av facket

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.