Strejkerna i Belgien och Grekland följs av Frankrike

FACKLIGT Riktpunkt rapporterade tidigare under dagen om de generalstrejker som just nu lamslår Belgien och Grekland, och i morgon följer Frankrike i deras spår. 

Medan den belgiska fackföreningsrörelsen är splittrad politisk och saknar radikal politisk ledning och den svenska går kapitalets ärenden har de grekiska fackföreningarna och arbetarna en tydlig ledning i fronten PAME. Här samlas de radikala och klassmedvetna arbetarna, under tydlig ledning av landets kommunistiska parti, KKE.

Samma krav överallt – höjda löner och kollektivavtal

Arbetarna i hela Europa står inför samma situation med skenande inflation, sänkta löner och höjda priser. Det är därför inte så konstigt att kraven överallt är likartade. Även i Grekland kräver arbetarna att lönerna ska höjas i takt med inflationen och att säkra och trygga jobb ska garanteras alla arbetare. För att sätta kraft bakom orden har man stängt ner landet, och arbetarna ute på gatorna.

Särskilt svårt drabbades de grekiska transportarbetarna, vars strejk förklarades olaglig av myndigheterna. Svaret från arbetarna blev en stark solidaritet och en fullkomlig uppslutning av transportarbetarna i strejken, vilket också visar betydelsen av parollen att ”lagen är arbetarens rätt”.

Stora erfarenheter av strejker

De grekiska arbetarna har stora erfarenheter av att strejka och utöver en rad generalstrejker har man också drivit en hård kamp i Pireus hamn. Där har man behövt kämpa mot det kinesiska monopolkapitalet i form av COSCO – det är nämligen dessa som driver hamnen och de har inte tvekat att slå hårt mot arbetarna och efter långa strejker och dödsfall kunde man till slut tvinga det kinesiska företaget att underteckna ett kollektivavtal. Företaget har heller inte tvekat att med våld försöka slå ner arbetarnas strejker.

Imorgon strejkar fransmännen för höjda löner och sänkta pensioner

Strejkerna denna vecka tar inte slut i och med de belgiska och grekiska arbetarnas aktioner, utan imorgon tar arbetarna i Frankrike vid. Runt om i landet kommer arbetare att strejka med krav på högre löner och för en pensionsålder på 60 år. Fackföreningen CGT kräver också en lönerna ökas i takt med inflationen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.