Arbetarna i Pireus vann efter en veckas strejk

FACKLIGT Efter en sju dagar lång strejk har arbetarna i Pireus hamn i Aten vunnit. Strejken utlöstes av en arbetares död och genom sina aktioner har nu arbetarna tvingat det kinesiska jätteföretaget COSCO, som driver Pireus hamn, att acceptera arbetarnas krav.

Vid stora demonstrationer i Aten och Pireus tillkännagavs arbetarnas seger och svaret från arbetarna blev slagord som förkunnade att lagen är arbetarens rätt, inte kapitalistens profit och arbetare, ni klarar er utan era chefer! Det var en seger inte bara för arbetarna, utan också för den revolutionära arbetarrörelsen i Grekland.

Strejken utlöstes av en 46-årig arbetares död och redan från början var det tydligt att det inte var fråga om en enskild händelse. Fackföreningen ENEDEP skrev i ett första uttalande att ”[d]et rör sig inte om ett ”dåligt” tillfälle. Det är resultatet av arbetets intensifiering, avsaknaden av säkerhetsåtgärder och respekt för vår hälsa och integritet.”

Det kinesiska monopolet COSCO, som är största ägare i Pireus hamn, har accepterat arbetarnas krav om större arbetsgrupper, bättre skift och upprättandet av hälso- och säkerhetskommittéer som ska kunna kontrollera, implementera och övervaka de åtgärder som tas för arbetarnas säkerhet.

Precis som alla monopol och storföretag världen över söker COSCO en maximal utsugning av sina arbetare och den kinesiska imperialismen måste mötas av en enad arbetarfront.

En tanke på “Arbetarna i Pireus vann efter en veckas strejk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.