Grundlagsändring i det tysta – mediernas rätt inskränks

INRIKES I våras röstade nästan samtliga riksdagspartier för en grundlagsändring som gör det brottsligt för medier att publicera material som kan skada Sveriges förhållande till andra stater. Den 16 november röstar riksdagen om det igen, varefter ändringen träder i kraft. Detta rapporterar Sveriges Radio.

För att ändra i den svenska grundlagen behöver två på varandra följande riksdagar besluta om det. Den första riksdagen tog sitt beslut förra våren och den andra riksdagen, som följde på valet i september, fattar snart sitt beslut. Först då kräver ändringen i kraft.

Brottsligt att skada Sveriges förhållanden till andra länder

Grundlagsändringen innebär i korthet att den som publicerar eller lämnar uppgifter till media som kan skada Sveriges relation till andra stater eller till mellanstatliga organisationer bryter mot den svenska grundlagen.

Det innebär en inskränkning inte bara i medias möjligheter att publicera kritiska granskningar av den svenska staten och kapitalismen, utan inskränker också meddelarfriheten, som skyddar de som lämnar tips och information till medierna.

Att detta kommer nu är inte heller så konstigt, med tanke på det allt hårdare klimatet i den internationella kapitalismen. Det är viktigt för den svenska kapitalismen att säkra sin hemmafront och göra det svårare för kritiker att komma till tals, samtidigt som det också är viktigt för den att inte riskera sina internationella relationer. När alla världens länder positionerar sig gentemot varandra vill alla länder minimera sina risker.

En tanke på “Grundlagsändring i det tysta – mediernas rätt inskränks

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.