Regeringen låtsas bry sig om journalister

INRIKES I en ny lagrådsremiss vill regeringen skärpa skyddet för journalister. I praktiken betyder det att de som angriper journalister och nyhetsförmedlare ska bedömas extra hårt. Samtidigt lägger staten och regeringen själva munkavle på journalister och begränsar deras möjligheter att rapportera.

Det är skillnad på hot och hot. Under den föregående regeringen togs beslut om en grundlagsändring, vilken gick ut på att begränsa vad journalister får rapportera om. Allt som kan skada och försvåra statens relationer till andra länder skulle bli brottsligt. Eftersom det för en grundlagsändring krävs två på varandra följande riksdagars godkännande ställde riksdagen också upp i höst och röstade för samma förslag. Nu hänger hotet om statligt våld över de journalister som granskar den svenska statens förehavanden. 

Att det inte är detta som regeringen nu är ute efter är nog självklart för de flesta. Nu vill man istället skyla över och dölja vad man tidigare gjort och försöker få det till att man istället skyddar journalisterna och deras rätt att rapportera! 

Ett brott mot en journalist vill regeringen ska ses som försvårande men hoten från staten ska vi helst inte tänka på. Yttrandefriheten betraktar de flesta politiska partier uppenbarligen med skepsis, vilket gör att den inte är värd mer än pappret den är skriven på. Sina egna principer trampar man gärna på när det behövs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.