Solidaritetsaktion med Polens Kommunistiska Parti!

PARTIET Den polska regeringen har länge velat kriminalisera Polens kommunistiska parti, men inre och yttre motstånd finns. På eftermiddagen torsdag 9 mars genomförde medlemmar i SKP och SKU Stockholm en kort protestaktion vid Polens ambassad på ordinarie arbetstid. Kamraterna lämnade SKP:s uttalande: ”I solidaritet med Polens Kommunistiska Part och mot den eskalerande anti-kommunismen!” i ambassadens brevlåda då ingen reaktion kom efter påringningen.

Redan 2011 protesterade Sveriges kommunister vid samma plats, men det året kunde attackerna mot det kommunistiska partiet och tidningen Brzask stoppas. 2022/23 har emellertid attackerna återupptagits och skärpts till ändringar i straffbalken som innebär upp till tre års fängelse för de som offentligt främjar ett ”kommunistiskt statligt system” eller sprider, säljer eller innehar texter eller annat material som syftar till detsamma. Straffet kommer också att gälla  bärandet och uppvisandet av kommunistiska symboler för samma ändamål. Dessutom jämställs kommunismen i de nya lagarna med nazismen och fascismen.

Lagändringen var tänkt att beslutas 14 mars men har idag skjutits upp till 1 oktober. Vi hoppas detta är ett tecken på att det finns ett motstånd hos polska folket och att den av Europeiska Kommunistiska Initiativet organiserade internationella solidariteten har bidragit!

SKP Stockholm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.