Kina tar hand om kubanska skulder – i utbyte mot investeringar

UTRIKES Efter att den kubanska presidenten Miguel Diaz-Canel besökte Ryssland fortsatte han sin resa till Kina, där han träffade den kinesiska presidenten Xi Jinping. Kort efter mötet tillkännagavs att Kina kommer att strukturera om den kubanska skulden och samtidigt vinna nya investeringsmöjligheter på den strategiskt viktiga karibiska ön.

Utöver ett avtal rörande den kubanska statsskulden ska också Kina ha donerat 100 miljoner dollar till bland annat Kuba som stöd i arbetet efter orkanen Ian, som drog fram över Karibien tidigare i höst.

De nya avtalen mellan de båda länderna handlar dock inte bara om förbättrade ekonomiska utsikter för den kubanska ekonomin, utan också om investeringsmöjligheter för den kinesiska kapitalismen. Därtill kommer också Kubas strategiska position, som är viktig både för Ryssland och Kina.

Efter Venezuela är Kina landets viktigaste handelspartner och man har redan kommit överens om att genast inleda sol- och vindenergiprojekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.