Arbetarna på Amazon i Alabama får inte organisera sig

UTRIKES I ett pressmeddelande från det amerikanska departementet National Labor Relations Board presenterades nyligen resultatet från omröstningen på Amazons lager i Bessemer i Alabama. Resultatet blev en förlust för de arbetare som försökt organisera sig och en framgång för företagets anti-fackliga politik.

För att få sin fackförening officiellt erkänd krävs det att 30 procent av arbetarna på en given arbetsplats röstar för bildandet. Lyckas detta, som blir fackföreningen officiell enligt National Labor Relations Board. Detta mål har arbetarna på lagret i Bessemer länge försökt nå, samtidigt som Amazon gjort allt i sin makt för att förhindra dem.

När arbetarna ansökte om att bilda sin fackförening ville de först bilda den för en del av arbetsplatsen, där själva packningen utfördes. Detta hade inneburit att fackföreningen representerat runt 1 500 arbetare.

Amazon svarade med att kräva att fackföreningen måste omfatta alla arbetare på arbetsplatsen, även säsongsarbetare! Det gjorde det mycket svårare för arbetarna att bilda sin fackförening. Därtill kommer en omfattande kampanj med anti-fackliga hemsidor, obligatoriska anti-fackliga möten och en arbetsplats bombarderad med anti-facklig propaganda. Detta intresserar inte de statliga departementen, som bekvämt lutar sig tillbaka och istället hänvisar till resultatet, som blev till Amazons fördel.

Läs mer:Rapport från Alabama Amazon Union’s stormöte »

Av 5 800 arbetare röstade bara 738 för att bilda fackföreningen medan 3 041 röstade mot. För att lyckas bilda sin officiella fackförening hade det behövts lite fler än 1 700 röster. Så funderar den amerikanska ”demokratin” – företagen angriper fackföreningarna och staten ger dem sitt godkännande.

Att organisera sig på ett av världens största företag är ingen enkel sak och arbetarna på Amazon lär knappast ge upp, utan måste nu hitta nya vägar och trots att de kan överklaga beslutet lär ingen förändring ske. En sak är dock säker – i och med detta så har arbetarna skaffat sig erfarenheter som de nu kan använda för att ta sig vidare!

En tanke på “Arbetarna på Amazon i Alabama får inte organisera sig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.