Vem mördade Malcolm X?

UTRIKES Några sekunder efter att han gått upp på scenen i Audubon Ballroom sköts han ihjäl. Tre personer, alla medlemmar i Malcolm X tidigare organisation Nation of Islam dömdes för mordet. Nya uppgifter leder dock spåren rakt till polisen.

På en presskonferens i slutet av februari presenterades ett brev som polisen Raymond Woods skrev och som publicerades efter hans död. Där beskrevs hur han hade fått i uppgift att locka Malcolm X livvakter till att begå brott för att kunna arrestera dem – bara dagar innan mordet ägde rum. Det förhindrade dem att organisera säkerheten vid evenemanget, vilket också var syftet.

Den därpå följande utredningen gav heller ingen större klarhet och poliser som deltog i den dömde ut den. Med tanke hur polisen avrättade andra framstående svarta radikaler, såsom Fred Hampton, som sköts av polisen i Chicago i sömnen, är det inte svårt att föreställa sig att polisen hade ett finger med i spelet även här. 

I takt med att tiden gick radikaliserades Malcolm X konstant och brottet med Nation of Islam var ett uttryck för den processen, likaså mötet med Fidel Castro i Harlem. Från islam närmade han sig socialismen, vilket naturligtvis gjorde honom till den främsta måltavlan för FBI och polisen, som till och med uttryckligen ville förhindra skapandet av en ”svart Messias” och som i Malcolm X såg den person som hade kunnat bli en sådan.

Andreas Sörensen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.