Nytt avtal för lärarna klart

FACKLIGT Den sjunde april presenterades det nya kollektivavtalet för lärarna. Innehållet är av blandad karaktär, där den individuella lönesättningen slås fast, medan tydliggöranden kring tjänstefördelningen gjorts.

I den sammanfattning som Lärarnas Riksförbund (LR) presenterat slås det fast att fackförbundet stödjer en differentierad lön, det vill säga en individuell lön, samtidigt som man fört in skrivningar om hur skolledningen och fackförbunden ska arbeta strategiskt och strukturellt med lönerna. Ett fortsatt fokus på professionaliseringen finns också med i avtalet och ses som positivt av fackförbunden trots att effekten av både den individualiserade lönen och professionaliseringen splittrar lärarkollektivet och blir en avledningsmanöver – istället för att gå till roten med problemen i skolan skylls dessa på en bristande status.

Tjänstefördelningen, som klargör vem som ska göra vad på arbetsplatsen, får i det nya avtalet en högre status och ges primär förhandlingsskyldighet. Det innebär att skolledningen måste förhandla om den och att den inte får åsidosättas eller ignoreras, vilket ofta kan vara fallet.

I slutändan gäller det dock för skolpersonalen på varje given skola att se till att de positiva delarna av avtalet upprätthålls, så att skolledningen inte kan kringgå det. Det betyder att verksamheten och aktiviteten på arbetsplatserna måste bli starkare och tydligare – i slutändan beror den fackliga styrkan på kollektivet, trots försöken att atomisera och individualisera de anställda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.