Rapport från Alabama Amazon Union’s stormöte

via zoom 6/3.

FACKLIGT I ett år har världens rikaste man, Jeff Bezos, gjort allt i sin makt för att hindra sina lagerarbetare i Bessemer, Alabama, från att bilda fackförening.

Trots det höll Alabama Amazon Union sitt första stormöte den 12:e januari i år. Lördagen 6/3 hölls det andra. Värdarna för mötet var en dynamisk duo bestående av Charles Jenkins och Dianne Mathiowetz, som vardera har över 30 års erfarenhet av facklig organisering och aktivism. Jenkins är medlem i det amerikanska transportarbetarförbundet TWU och deras representant på CBTU, en kongress för specifikt afroamerikanska fackligt organiserade arbetare. Mathiowetz arbetade tidigare på General Motors’ fabrik. Nu är hon pensionär och driver radioprogrammet The Labor Forum där hon kommenterar aktuella händelser och informerar arbetare om deras rättigheter.

På söndagen 7 mars, när den här texten skrivs, börjar en veckas bojkott av Amazon. Här är det viktigt att understryka att organisatörerna inte har några illusioner om att konsumentmakt är lösningen. Det rör sig om en tillfällig, koordinerad bojkott i kombination med andra aktioner för att väcka uppmärksamhet för problemet med ”union busting”; det vill säga taktiker för att motverka fackföreningar.

Christian Smalls, som förra året fick sparken från Amazons lager i Staten Island då han protesterade mot bristen på skyddsutrustning, skickar solidariska hälsningar till kamraterna i Alabama. Så här säger han i sin inspelade video: ”Vi i arbetarklassen är ofta så upptagna med att överleva att vi inte märker allt som händer runt omkring, vi kanske inte får information som skulle vara till vår fördel. Jag har sett hur dålig koll många anställda har på hur fackföreningar fungerar, jag var själv en av dem. Vi ser hur fackens makt har minskat på arbetsplatserna över de senaste femtio åren. Därför är den här rörelsen så viktig, den har varit en katalysator för ett nytt arbetaruppror. Jag är tacksam över att vara en liten del av det. Just nu måste vi alla våga vara David och slåss mot Goliat”.

Det som började som en, i dagsläget pågående, kamp för arbetsplatsorganisering på Amazons lager har vuxit till något mycket större. Ett nätverk där representanter för en uppsjö olika intresseföreningar har samlats kring ett gemensamt klassintresse. Att vara en del av den processen är att bevittna många människors antikapitalistiska uppvaknande i realtid. Läraren Mike Hutchinson, talare för Oakland Public Education Network, utryckte det så här:

”Det är samma krafter som privatiserar våra skolor som aggressivt motarbetar fackföreningar i jakten på vinst. Den vinsten, deras förmögenhet, har de stulit från våra samhällen från början. Det är inte deras”.

Visst är det så. Vi har olika utgångspunkter, olika orättvisor att vara upprörda över, men de överlappar alla i det ekonomiska förtrycket. Där den som äger som stjäl av den som skapar. Det är inte en slump att en överhängande majoritet av arbetarna som nu försöker organisera sig är svarta, i detta slaveriets gamla näste, där förmögenhet (eller fattigdom) går i arv precis som hudfärg. Omkring hälften av lagerarbetarna är också kvinnor.

Med bara två dagar kvar till 8e mars var just kvinnors situation ett återkommande ämne.

Den modiga, outtröttliga krigsmotståndaren Margaret Kimberley från Black Alliance For Peace påminde välbehövligt om kvinnodagens sovjetiska rötter. Det har alltid varit och kommer alltid att vara en socialistisk högtid, de arbetande kvinnornas dag. Efter ett arbetspass under omänskliga förhållande kommer kvinnorna hem där det obetalda arbetet väntar. Varje dag reser de sig igen och försöker göra det omöjliga, att ge nästa generation ett värdigt liv på en lön som knapp räcker åt en person.

På mötet närvarade allt från militanta socialister till mer liberala antirasister och feminister, men ingen kunde lämna mötet utan insikten att kapitalismen inte bara är oetisk, utan på sikt omöjlig. Det är precis här, i den redan kapitalistkritiska (vågar jag säga intersektionella?) klasskampen, som vi kommunister bör befinna oss och presentera det enda rimliga alternativet.

Mer info finns på supportamazonworkers.org

Nathalie Bedel

En tanke på “Rapport från Alabama Amazon Union’s stormöte

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.