Stopp för Cementas kalkbrytning – Högsta domstolen prövar inte ärendet

INRIKES Turerna runt Cementas kalkbrytning på Gotland fortsätter. Mark- och miljööverdomstolen beslöt nämligen att kalkbrytningen skulle avslutas från och med 31 oktober, och nu meddelar Högsta domstolen att beslutet inte kommer att överprövas utan förblir giltigt.

Nu måste Cementa börja om från början om man vill fortsätta med brytningen, och företaget kan gå in med en ny ansökan till mark- och miljödomstolen. Då blir det ett nytt mål med ny prövning – men i väntan på detta ger regeringen företaget ett uppskov på åtta månader genom en ändring i miljöbalken. Sedan är det dock slut, eftersom EU:s lagstiftning om miljöbedömningar, grundvatten och naturskydd gäller.

Cementa är en av de största enskilda utsläppskällorna av koldioxid och alltså av avgörande betydelse för klimatfrågan, något vi tidigare uppmärksammat i Riktpunkt. Cementas anläggning i Slite är landets andra största utsläppskälla med cirka 1,6 miljoner ton koldioxidutsläpp per år och ligger därmed tvåa efter Svenskt Stål AB i Luleå som släpper ut fem miljoner ton koldioxid per år.

Men det är inte koldioxiden det handlar om idag, utan om att Cementas konsekvensanalys av brytningen är otillräcklig. Vad man inte tagit tillräcklig hänsyn till är risken för Gotlands grundvatten – dess mängd och kvalitet riskerar att försämras och uttagsnivån skulle överskrida grundvattenbildningen i området. Företaget och fackledningen i Byggnads har kontrat med alarmistiska utspel om jobben och bostadsbyggandet – men man undrar: vem kan egentligen bo och jobba på en ö utan tillräckligt med grundvatten?

En tanke på “Stopp för Cementas kalkbrytning – Högsta domstolen prövar inte ärendet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.