Moderaterna grönmålar kapitalistisk miljöpolitik

KLIMAT Den 13 september kom Moderaterna med nio klimatpolitiska förslag, men det blev en flopp får man väl säga: förslagen får kritik för att vara både otillräckliga, teknikoptimistiska och långsamma.

Moderaterna presenterar i Dagens Nyheter nio förslag som ska läggas fram på partistämman i höst. Kritiken som framförts siktar in sig på att många av förslagen ligger långt fram i tiden – att använda koldioxidlagring, bygga forskningsreaktorer och få fram ett koldioxidpris som accepteras av hela världen går ju inte fort, och klimatkrisen är akut. Sen påpekar exempelvis Centern och Miljöpartiet att en hel del är gammal skåpmat som varit med i svängen en tid, och att M samtidigt vill skära ner i klimat- och miljöbudgeten.

Men kritiken känns av förklarliga skäl inte så genomgripande – även C och Mp vill ju bevara den existerande ordningen och kapitalets vinster. Det är lönt att titta lite närmare på de nio förslagen, som helt uppenbart gynnar den svenska kapitalismen. Vad man hoppas på är att den ska lägga sig i framkanten av den ”gröna tekniken”, och med lite grönmålning också få sig en boost på andra sätt.

  • Mer kärnkraft, där den befintliga kärnkraften ska värnas och en ny forskningsreaktor byggas. Här betonar M att energiproduktion som är förutsägbar ska belönas ekonomiskt – det är förstås det som är det viktiga, inte hur den påverkar miljön.

 

  • Skogsbruk med stark äganderätt där svenska skogsägare ska få bestämma själva, utan att EU lägger sig i. Lite vaga ord om ansvarsfullt skogsbruk finns förstås, men i grunden handlar det om att befria kapitalet från för stora krav på hanteringen.

 

  • Ny gruvdrift för att utvinna metaller och mineraler som används i grön teknik, som elbilar och vindkraftverk. Sverige ska bli en ledande gruvnation igen. Kommentarer är egentligen överflödiga – kapitalet ska få bryta det som ger vinning. M passar på att stödja kalkbrytningen i Slite på Gotland som vi tidigare rapporterat om i Riktpunkt.

 

  • Bättre miljötillståndsprövningar för näringslivet – det ska gå snabbare, vara enklare och förutsägbart vad svaret blir. Byråkratiskt tjafs ska minimeras, tillstånden ska ges fort och lönsamt. Det handlar inte precis om att miljöfarlig teknik ska få ett snabbare nej…Nya tekniker för industrins omställning, bland annat för att fånga in och lagra koldioxid, ska användas i stor skala. Detta är absolut en viktig teknik, men en som inte är användningsklar på länge än och behäftad med både kostnader och problem.

 

  • Klimatberäkningar vid svensk export – svenska klimatnyttiga produkter ska exporteras och ersätta andra länders mindre klimatsmarta satsningar. Här är imperialismens konkurrensekonomi helt oförblommerad, det handlar om att ställa sig främst i profitledet, inte om att hjälpa andra länder att utveckla grönare teknik.

 

  • Satsningar på fossilfri bilflotta, grönt bränslestöd ska öka tillgången på hållbara biobränslen för tunga transporter, sjöfart och flyg. Naturligtvis en bra sak – särskilt för de industrier som får bidragen och därför kan hävda sig internationellt. En ekonomi där man försöker minska en uppsjö av onödiga transporter är inte att tänka på.

 

  • Ökat klimatbistånd – M vill driva på regler för internationella klimatinvesteringar. Grön teknik används som ursäkt för profitabla investeringar i fattiga länder.

 

  • M tänker driva på för globalt koldioxidpris – och man kritiserar Kina som nyss byggt ett ytterligare kolkraftverk. Det här slår läsaren som ytterligt politiskt: mängder av länder fattar klimatfarliga beslut och implementerar dem dagligen, men här markerar M tydligt på vilken sida de står i den imperialistiska kraftmätningen.

 

En kapitalistisk miljöpolitik måste helt uppenbart alltid famla omkring mellan optimerad utsugning och risken för att människorna inser situationens allvar och kräver verkliga lösningar, som varken M eller några andra av riksdagens partier förmår bidra med. Därför blandas vaga slagord och tunna löften som ska hålla röstboskapen nöjd med rejäl hjälp till kapitalet.

Därför säger SKP:

Vägra vara miljögisslan i borgerliga lösningar – varje steg mot en hållbar framtid måste också vara ett steg mot socialismen!

Beställ partiets nya Miljöprogram och kom med i diskussion och kamp!

.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.