SSAB och Cementa i svenska utsläppstoppen

I Sveriges Natur rapporterades för en tid sedan att de stora utsläppen från enskilda industrier står för nästan hälften av Sveriges koldioxidutsläpp och 37 procent av alla växthusgasutsläpp.

Första utsläppsplats innehas av SSAB som släppte ut 4,9 miljoner tonkoldioxid 2018, vilket är nästan 12 procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp. Kol- och koksmasugnar står för lejonparten av detta – något som med mer forskning och testanläggningar förmodligen skulle kunna lösas genom att man använder vätgas istället för kolbaserat bränsle. På andra plats kommer Cementa som 2018 ökade sina utsläpp med mer än 150 000 ton. De stora mängderna koldioxid kommer dels från de bränslen som ger värme till kalkugnarna, dels från bearbetningen av själva kalkstenen. På Cementa planerar man dock inte att ersätta kalkstenen i cementproduktionen. För övriga 8 företag på tio-i-topp-listan finns det ofta en framtida att göra-lista, som man pratar om men dröjer med att genomföra.

Det blir allt tydligare att de livsnödvändiga förändringarna för att rädda miljön och hindra växthuseffekten från att skena okontrollerbart inte kan genomföras under kapitalismen.

Läs mer: De släppte ut mest koldioxid 2018 (Sveriges Natur)

En tanke på “SSAB och Cementa i svenska utsläppstoppen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.