”Nej till alla kapitalets regeringar – för en militant arbetarfront!”

I slutet av december förra året höll Österrikes Arbetarparti (PdA) sin fjärde kongress. Utöver de vanliga punkterna publicerade de också ett uttalande där de klargjorde sin egen position i förhållande till det österrikiska politiska landskapet.

Den österrikiska politiken domineras i nuläget av det Österrikiska Folkpartiet (ÖVP) som tillsammans med De Gröna numera styr landet. Efter att tidigare ha befunnit sig i koalition med det högerpopulistiska Österrikes Frihetliga Parti (FPÖ) har de regeringskonstellationen förändrats. Bytet av koalitionspartner kommer inte förändra politiken på något sätt – det kommer även fortsättningsvis kommer att bestå av angrepp på arbetarklassen, men detta kan föra med sig svårigheter för De Gröna att framställa sig som progressiva och vänster.

Det stora oppositionspartiet, Österrikes Socialdemokratiska Parti (SPÖ), befinner sig just nu i något av en kris, där utrymmet för deras reformistiska politik krympt. En förnyelse av partiet stundar, där man kommer byta ut toppnamn och försöka framställa partiet som något nytt och fräscht. 

Allt det här är visserligen av betydelse, men det är inte att navigera i borgerlig parlamentarism som är kommunisternas främsta uppgift. Österrikes kommunister formulerar sin uppgift såhär:

Det som betyder något är att bygga upp ett motstånd mot kapitalets nya regering – och den parlamentariska oppositionen kommer inte vara en allierad i detta bygge, utan ett hinder. Det kommer att vara viktigt att avslöja alla anti-folkliga åtgärder som den härskande klassen tar sig för, oavsett den för tillfället regerande koalitionen. Det kommer att vara viktigt att mobilisera och organisera arbetarklassen så att den är beredd att kämpa för sina dagliga intressen och mot kapitalistisk exploatering och förtryck, mot EU som det europeiska monopolkapitalets imperialistiska allians och mot NATO som det huvudsakliga hotet mot fred i Europa.

Det som behövs för att göra detta är en militant och revolutionär arbetarfront, skriver de. Samma uppgift står vi inför i Sverige. Även vi måste bygga en revolutionär front mot kapitalismen som helhet och inte låta den ledas hit eller dit beroende på vilka partier som sitter vid makten. Den måste också kunna avslöja reformismen för vad den är, kapitalets vänster. Vi följer därför de österrikiska kommunisternas arbete med både intresse och nyfikenhet!

Läs mer: Gegen jede Regierung des Kapitals! Für eine kämpferische Arbeiterfront! (PdA)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.