De katastrofala bränderna i Australien

Sedan september 2019 rasar vidsträckta skogsbränder i Australien. Det är inte ett unikt fenomen, bränderna är återkommande varje år, men den här gången startade de mycket tidigare på vad som faktiskt kallas ”brandsäsongen” och var mycket mer omfattande än förut, på grund av långvarig och extrem torka.

Just nu stiger temperaturerna i sydöstra Australien och samtidigt kommer stormvarningar för den delen av landet – en katastrofal situation för människorna där. Ungefär 240 000 människor har fått meddelande om att de kan komma att behöva evakueras, rapporterar DN idag. Samtidigt förnekar regeringen att bränderna är ett resultat av den skenande växthuseffekten, orsakad av utsläpp.

Australiens Kommunistiska Parti gjorde ett uttalande om landets svåra situation den 4 januari, och sade bland annat:

”Under de gångna fem månaderna har Australien ställts inför skogsbränder utan motsvarighet och det finns inga tecken på att bränderna ska upphöra. Detta är ett nationellt nödläge med fruktansvärda förluster av människoliv, djur och växtlighet, förstörelse av hem och boskap och förödelse av miljön. Experternas varningar sedan lång tid tillbaka ignoreras fortfarande, fastän rekordsiffror uppmäts för klimatet.”

Morrisons koalitionsregering har visat sin oförmåga att hantera den nuvarande krisen och klimatförändringarna generellt, säger man i uttalandet, och fördömer regeringens hantering av skogbrandskrisen. Kommunistpartiet betonar att brådskande handling krävs för att minska koldioxidutsläppen och bygga en hållbar australisk ekonomi. Profitintressena hos gruvbolag ligger bakom en ineffektiv brandbekämpningspolitik, och stora industriella jordbruk pumpar Australiens floder torra och skapar en vattenbrist i landet – kapitalismen och alla dess politiska partier har svikit det australiska folket och har inget svar för att lösa denna kris. Kommunistpartiet kräver en allvarlig utvärdering av miljöpolitiken och att en nationell plan upprättas för att göra Australien till en ekonomi med noll utsläpp, vilket måste göras med arbetarklassens intressen som grundval.

”Beroendet av kol och fossila bränslen dödar planeten och måste upphöra,” konstaterar man i uttalandet, och säger vidare ”Klimatförändringen är verklig och kräver omedelbar aktion. Inget mer hopp på ”mirakel”!

SKP uttrycker sin solidaritet med de drabbade människorna i Australien och sitt stöd för deras kamp mot miljöförstöring och klimathot.

2 tankar på “De katastrofala bränderna i Australien

  1. 22 personer är gripna som misstänkte för bränderna. Ska bli intressant att se om det kommer att skrivas mer om dessa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.