En klassmedveten tidning!

Läs RiktpunKt - En kommunistisk månadstidnings som ger dig värdefull kunskap

Green Deal – miljarder för “grön” finansiering till monopolen

Lefteris Nikolaou-Alavanos.

Det så kallade europeiska “Green Deal” presenterades av Europeiska kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, vid Europaparlamentets plenum i Bryssel för någon månad sedan. KKE-ledamoten Lefteris Nikolaou-Alavanos inlägg i debatten handlade om vad EU egentligen eftersträvar med sin deal.

KKE-ledamoten framhöll följande i sitt tal:

  • I en period av hård konkurrens mellan imperialistiska centra som EU, USA, Kina, Ryssland och mellan energigiganterna är Green Deal det konkreta beviset för att klimatförändringarna används som alibi för att ge enorma summor till stora affärsgrupper för att de ska klara sig i loppet med sina konkurrenter.
  • EU belönar de stora intressen som förorenar miljön med miljarder euro i “gröna” fonder och investeringar fram till 2030, samtidigt som det straffar vanliga arbetande familjer med alla möjliga “gröna skatter” och för fram den farliga uppfattningen om individuellt ansvar.
  • Folkets verkliga oro för miljön har inget att göra med ett system som tillåter handel med föroreningar, med avfallsexport, med parollen “förorenaren betalar”, ett system som bara återvinner miljöproblemen.
  • Kapitalisterna och deras sammanslutningar för maximal vinst kommersialiserar och förstör miljön och förvärrar klimatet. Endast en ekonomi med central planering utan exploatering, imperialistiska krig och monopol kan bemöta moderna sociala behov, säkerställa befolkningens liv och hälsa och skydda miljön.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.