Irans Tudehparti: Khamenei och hans styre har inte kompetensen för att styra landet

Nedan publiceras ett uttalande från Irans Tudehparti gällande nedskjutningen av det ukrainska flygplanet 8 januari, och en kritik av regimen i Iran. Det återger Tudehpartiets analys av situationen i Iran och den politiska linje som partiet förespråkar.

Uttalande från Irans Tudehpartis centralkommitté

Den lögnaktiga, kriminella och inkompetenta Velayate Faqih-regimen är det största hindret för frihet, social rättvisa och utveckling av vårt land!

Tre dagar efter falska förklaringar från regimens sida om orsaken till att det ukrainska flygplanet störtade onsdag den 8 januari 2020, kom beskedet att passagerarflygplanet blev nedskjutet av luftrobotar som avfyrats av Islamiska revolutionsgardets luftförsvar. Alla 176 passagerare och flygbesättningen ombord, varav 147 iranska medborgare dödades – något som ännu en gång för allmänheten i Iran och världen visar beskaffenheten hos denna regim av lögn och tyranni.

Både att runt 60 iranska medborgare dödades och hundratals personer skadades under begravningsceremonin för Qassem Soleimani i staden Kerman, och att passagerarna och besättningen ombord på det ukrainska flygplanet dödades, bevisar också att den iranska regimen och dess centralfigurer inte är kompetenta nog att styra Iran. Dessa arroganta och inkapabla statsmän stoltserar med sin ”exemplariska regim” och vill diktera för nationer världen över att hur de ska styra sina länder.

Efter att det ukrainska passagerarplanet störtat kom uttalanden från alla stora och små statsmän i regimen, som kallade påståendet om ”nedskjutning” av flygplanet för västvärldens ”psykologiska krigföring” mot Iran. Den 9 januari rapporterade Irans statliga TV att Ali Abedzade, ordförande för Irans statliga luftfartsorganisation, hade uttalat sig om de 176 passagerarna och flygbesättningen som omkommit i det ukrainska Boeing 737-planet som tillhörde Ukraine International Airlines. Han förnekade att flygplanet blivit nedskjutet av Irans luftvärnsrobotar och sade att ”tillsammans med detta flyg befann sig många andra inrikes- och internationella flygplan på samma höjd på 8000 fot, och därför stämmer det inte att flyget blev nedskjuten med en luftvärnsrobot.” Den 10 januari och efter detta uttalande varnade Hesamaldin Ashena, rådgivare till president Hassan Rouhani, de journalister som arbetar på persiskspråkiga medier utomlands att ”sluta att delta i psykologisk krigföring mot Iran angående det ukrainska flyget, och sluta att samarbeta med de fientliga medierna.”

Samtidig kallade regeringens talesperson nedskjutningen en ”stor lögn” och sade att ”flygolyckan” kommer att undersökas grundligt, transparent, snabbt och i enlighet med den internationella civila luftfartsorganisationens regelverk.

Till sist, efter påtryckningar från Kanada och Ukraina och efter höga protester från anhöriga till de omkomna människorna ombord på flygplanet, framträdde några av regimens höga statsmän och beklagade det som inträffat och accepterade den inträffade nedskjutningen av flygplanet med Islamiska revolutionsgardets luftrobotar som en ”konsekvens av ett personligt misstag”. Hassan Rouhani kontaktade Ukrainas president och sade att ”de personer som var inblandade i olyckan för flyg nummer 752 av från Ukrainas flygbolag kommer att överlämnas till Irans rättsliga myndigheter”.

Vårt parti har i huvudartikeln i det senaste nummer av Nameh Mardom klart och tydligt påpeka tatt Ali Khamenei och de andra huvudpersonerna i Irans regim är odugliga och inkompetenta i styret av landet. ”30 år av Khameneis backning av den neoliberala politiken i landets ekonomi, en politik som grundar sig på berikande av de rika i samhället och ackumulering av rikedom i den privata och semi-privata sektorn, har resulterat i att landets ekonomi går på knä. Denna politik har skapat en sådan stor svaghet i ekonomin att hela den socioekonomiska och politiska grunden för Iran har blivit ett lätt byte för sanktioner orkestrerade av Trumps regering och imperialismen. Tre decennier av successiva förluster som följd av felaktiga nationella och internationella politiska beslut visar klart att Khamenei och hans styre inte har kompetensen för att styra landet (Nameh Mardom, nummer 1094, 6 januari).

Idag, som följd av regimens erkännande av nedskjutning av passagerarplanet med Islamiska revolutionsgardets luftrobotar, har studenter och andra människor samlats framför många universitetet i landet och demonstrerat mot regimen. Slagord som hördes var ”Khamenei är mördare, hans styre är ogiltigt”, ”Alla dessa år av brott, död åt Ledaren”, ”Islamiska revolutionsgardet begår brott, Ledaren backar upp dem”, ”Kalla inte oss för terrorister, terroristen är den tyranniska Ledaren!”, ”Överbefälhavare, avgå! avgå!”, ”Khamenei! Var hederlig! Lämna oss i fred! Lämna landet!”. Enligt nyheterna har demonstrationer spridit sig till olika delar av huvudstaden Teheran och till andra städer som Rasht, Esfahan, Brujerd, Sari, Kerman, Babol och Shiraz.

Samtidig har Mehdi Karroobi, en av ledarna för det folkliga upproret 2009 som sedan 10 år sitter i husarrest, skrivit ett offentligt brev till Khamenei. I brevet som publicerades på eftermiddagen 11 januari har Karroobi kallat Khamenei för en ”inkompetent” person som saknar nödvändiga karaktärsegenskaperför att kunna leda landet. Han skrev ”Du som överbefälhavare har det största ansvaret för detta (nedskjutningen av det ukrainska planet). Svara på denna fråga: Visste du i onsdags morse (dagen efter nedskjutningen) om denna tragedi? Eller har du fått besked om detta på fredagen (tredjedagen efter nedskjutningen)? Om du visste om detta på onsdagsmorgonen och trots detta vetande tillät att dina politiska, militära och säkerhetstjänstemän ljög för folket har du begått ett brott som visar att du saknar alla de kvalifikationer och egenskaper som behövs hos en människa för att kunna bli vald som landets ledare enligt Irans grundlag. Men vi vet redan att detta inte är det enda tillfälle som du har haft största ansvaret i de brott som har begåtts (mot iranska folket). Incidenter som dödandet av iranska oliktänkande, fusk i presidentvalet och de påföljande blodiga repressalierna mot demonstranterna år 2009 och 2018, och till sist att man slog ned de upprörda folkliga protesterna mot höjda bensinpriser i december 2019.”

Om det är så att du inte visste någonting om tragedin förrän i fredags, och du inte heller försökte att hitta sanningen, måste du svara denna fråga: vad är du för en överbefälhavare när dina tjänstemän kan leka med dig och landets säkerhet på ett sådant sätt? Också i detta fall har du bevisat att du inte är rådig, modig eller visar det ledarskap och den styrka som behövs för att kunna blir vald som ledare”.

Irans Tudehparti i samförstånd med andra frihetssträvande och patriotiska krafter i Iran tror att det teokratiska Velayate-Fagih-styret och dess inkompetenta ledare är hindret för frihet, social rättvisa och utveckling av vårt land. Hand i hand och i en enad front måste vi bekämpa detta bedrägliga, okunniga och brottsliga styre och öppna vägen för befrielse av landet från denna bakåtsträvande och tyranniska regim.

Irans Tudehparti
11 januari 2020

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.