Öresundskraft ska behållas i kommunal ägo – 96 procent röstade nej till försäljningen

Nej-sidan vann stort i folkomröstningen i Helsingborg. Valresultatet visar att 96,4 procent av helsingborgarna har röstat nej till en försäljning av kommunens energibolag Öresundskraft och 3,34 har röstat ja. Sammanräkningen visar att 56 556 röstat, vilket är 50,06 procent av de röstberättigade, meddelade Helsingborgs stad under valdagskvällen den 12 januari.

Nätverket Stoppa försäljningen av Öresundskraft har före valet påtalat att om Öresundskraft säljs till ett privat och vinstdrivande företag riskerar alla helsingborgare höjda energipriser: ”Enda anledningen för ett privat företag att köpa Öresundskraft är naturligtvis att de ser möjligheten att tjäna stora pengar på denna verksamhet”.

De borgerliga partierna, förutom Centerpartiet, har varit för privatiseringen. Skulle valdeltagandet överstiga 51 procent så har Sverigedemokraterna sagt att de skulle följa folkets vilja – nu blev det ett valdeltagande mindre än vad som krävdes för att SD skulle byta ståndpunkt i frågan. Nu är det alltså fortsatt privatiseringsiver för SD.

På måndagen gick de borgerliga partierna M, KD och L ut i ett gemensamt pressmeddelande där partierna skriver att de ”respekterar resultatet”.

På Facebook skriver journalisten Tomas Polvall:
” (…) Det här är bland det högsta valdeltagandet i en folkomröstning i Sverige som har ägt rum vid ett lokalt val som inte ägt rum samtidigt som ett annat val. Det är ett av de mest överväldigande bevisen för ett folkligt engagemang i ett demokratisk val som har ägt rum i Sverige på mycket länge.

Hade valet ägt rum i Stockholm hade det varit på riksnyheterna varje dag, men nu ägde det rum långt från huvudstaden och har därför knappast uppmärksammats utanför Helsingborg. Det är i sig en medial skandal. (…)”

Den slutgiltiga kontrollräkningen kommer att vara klar på tisdagen den 14 januari.

Läs mer: Varför behålla Öresundskraft? (Stoppa försäljningen av Öresundskraft)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.