Abdul Ahad Mohmand – Afghanistans första kosmonaut

TEORI & HISTORIA Den lilla staden Sardeh Band en bit utanför Kabul är framför allt känd för två saker – den stora dammen som Sovjetunionen byggde 1967 och för att den är födelseplats för Abdul Ahad Mohmand, Afghanistans första och enda kosmonaut.

Som liten tittade Afghanistans första kosmonaut ofta mot himlen och drömde om att flyga. Drömmen grundlades där, när han kunde se de förmodligen sovjetiska planen landa och lyfta från den flygplats man byggt nära hans stad.

När Mohmand var sjutton år skickades han till Kabuls Polytekniska Universitet. Liksom dammen i hans hemstad hade universitetet byggts av Sovjetunionen, och där arbetade sovjetiska och afghanska ingenjörer tillsammans. Vid universitetet tillbringade Mohmand bara ett år innan han inkallades i armén 1978.

Väl i armén skickades han till Sovjetunionen för att studera till pilot. Efter en studietid i Krasnodar och Kiev kom han tillbaka till sitt eget land 1981, men tre år senare skulle han komma tillbaka Sovjetunionen för att studera vid Flygvapenskolan Gagarin utanför Moskva. Det var ingen liten bedrift – flygskolan har fostrat inte mindre än 2 000 mottagare av medaljen Sovjetunionens hjälte och har utbildat 10 kosmonauter.

Efter att ha tagit examen från flygskolan valdes han ut till att bli kosmonaut.

Vägen ut i rymden

Tillsammans med Muhammad Dauran var han den enda afghanen som kom med i urvalet. Ursprungligen var inte tanken att Mohmand skulle få åka, utan Dauran skulle få den platsen. På grund av en blindtarmsinflammation kom dock Mohmand att få platsen.

Tidigt på morgonen den 29 augusti 1988 lyfte Soyuz TM-6. Ombord fanns Mohmand tillsammans med två andra kosmonauter. Hans nio dagar på den sovjetiska rymdstationen Mir gjorde honom till den första afghanen som varit i rymden och hans samtal med den afghanska presidenten Najibullah gjorde att pashto blev det femte språket som talades utanför jorden. Till presidenten förmedlade han ett budskap om fred, vilket han skulle upprepa när han återvände till Afghanistan 2013:

-Ta din granne i handen, lägg ner era vapen. Låt oss lösa våra problem genom dialog.

Väl hemma igen tilldelades han utmärkelsen Sovjetunionens hjälte.

På jorden igen

När Mohmand kom tillbaka till jorden var det bara ett halvår tills de sovjetiska styrkorna skulle dra sig tillbaka från Afghanistan, vilket också innebar början på slutet för det samhällsystem som Mohmand levt i och känt.

Innan dess hann han dock bli vice flygminister i den afghanska regeringen. På en affärsresa till Indien 1992 beslutade han sig för att inte återvända – i hans hemland hade inbördeskriget brutit ut och att återvända hade varit farligt. Istället sökte han sig till Tyskland där han fick asyl och så småningom medborgarskap.

–Landet var delat: en provins för varje krigsherre, alla slogs mot alla och följde de order som de fick från sina respektive utländska uppbackare som, likt idag, blandade sig i Afghanistans interna angelägenheter. De förstörde landet och många människor dog, sa Mohmand till Deutsche Welle i år.

Afghanistans första kosmonaut bor numera i en liten by utanför Stuttgart och jobbar som revisor.

Ett liv med socialismen som fond

Abdul Ahad Mohmand är på många sätt en milstolpe för Afghanistan. Den första afghanska kosmonauten som såg till att pashto blev det femte språket som talades i rymden. Också på andra sätt är hans liv en vittnesbörd – det är ett liv så sammankopplat med socialismen att det inte hade varit möjligt utan den.

Från de drömmande blickarna mot himlen som barn till den sovjetiska rymdstationen har Mohmands liv präglats av Sovjetunionen, av den reellt existerande socialismen. Den byggde flygfält och dammar i hans hemstad; den utbildade honom och försvarade hans och hans landsmäns rätt till utveckling; den skickade upp honom i rymden.

Socialismen betyder mycket även för den enskilda personen, vars livs horisonter också får möjlighet att vidgas. Hade det varit möjligt att ta sig från Sardeh Band på annat sätt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.