Ett oljeutsläpp från Syriens största oljeraffinaderi drabbar Medelhavet

UTRIKES Ett gigantiskt oljeutsläpp på cirka 800 kvadratkilometer har skett i Medelhavet och troddes först vara på väg mot Cyperns kust. Både myndigheterna i den grekiska delen och den norra turkiska delen av ön betonade situationens allvar och förblir nu i beredskap.

Det verkar dock som om oljeutsläppet nu har splittrats upp i mindre delar som drivit ifrån varandra och hittills har inga massiva oljemängder hamnat på Cyperns stränder.

Utsläppet har sitt ursprung i en tank med 15 000 ton olja i den syriska staden Baniya. Tanken har läckt sedan 23 augusti enligt de syriska myndigheterna. Myndigheterna sade först att de hade läckan under kontroll, men nya satellitbilder visade att så inte var fallet.

Lokalbefolkningen i närheten av raffinaderiet i Baniya, där huvuddelen av landets bränsleprodukter framställs, får det nu svårt att klara uppehället på den förorenade kusten. Enligt boende på plats skickar regeringen dåligt med hjälp för att hantera krisen. Resurser både för underhåll av industristrukturer och för hantering av miljökatastrofer saknas i det krigshärjade landet.

Vare sig utsläppet förorenar kusterna eller ej, så drabbar det ett hav som redan är oerhört förorenat och därför extra känsligt för miljökatastrofer. Havets biologiska mångfald hotas starkt av utsläpp – en mångfald som är unik eftersom många växter och havsdjur bara finns just här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.