Pendeltågspersonalen protesterar i Stockholm

FACKLIGT Det Hong Kong-baserade företaget MTR driver bland annat pendeltågen i Stockholm. Precis som överallt annars är det nedskärningar och besparingar som står på agendan och nu vill företaget göra sig av med tågvärdarna, vilket får personalen att agera.

I sitt flygblad tar personalen upp en rad problem som de stött på. Stationsvärdarna har tillgång till bara en toalett, som de dock inte får använda hur som helst, eftersom de måste ringa in och anmäla sitt toalettbesök. Det kan ibland innebära en väntan på 45 minuter. 

Tågvärdarna har å sin sida förts över till ett underbolag där deras arbetsvillkor kraftigt försämrats, bland annat genom att tågvärdarnas scheman kan förändras kraftigt

– Jag har aldrig varit med om en arbetsgivare som så systematiskt försämrar villkoren för en grupp, säger Thomas Gorin Weijmar till Sekotidningen.

MTR ägs till ungefär tre fjärdedelar av regeringen i Hong Kong. Den forna kolonin är formellt ekonomiskt självständig men har närmat sig den kinesiska staten, vilket fått vissa delar av befolkningen att reagera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.