Malmödemonstration till stöd för det irakiska folket

INRIKES ”Stötta det irakiska folkets kamp” – det var parollen för demonstration på Möllevångstorget i Malmö den 1 oktober. Tillsammans med Irakiska solidaritetskommittén demonstrerade kommunisterna i solidaritet med och för att minnas de irakier som för 3 år sedan i Bagdad demonstrerade mot den försämrade ekonomiska situation, den höga fattigdomen, arbetslösheten, bristen på välfärd och den utbredda korruptionen i landet.

I det flygblad som delades ut på demonstrationen skriver Irakiska solidaritetskommittén följande: ”Dessa demonstrationer /2019/ var inte oväntade. De var en konsekvens av den misär som det irakiska folket fått genomleva sedan 2003. Protesterna möttes av oförsvarligt våld av myndigheterna som ledde till att 800 demonstranter dödades och 20 000 personer skadades, mycket allvarligt.”

I flygbladet beskrivs även hur många av demonstrationerna arresterats, fängslats och torterats. Ansvaret menar dem ligga hos regeringen vars förmåga att skydda medborgarna i enighet med grundlagen är bristfällig. De uppmanar, tilldamm6ans med andra irakiska föreningar och organisationer i exil att stötta det irakiska folkets kamp. I samband med detta stöd deklareras följande 6 krav:

1. Att ställa de ansvariga för demonstranternas död inför rätta och att  repressalier mot demonstranterna upphör.
2. Att ersätta anhöriga till de döda med skadestånd. Regeringen måste ta sitt ansvar att vårda och rehabilitera de skadade.
3. Att tillgodose demonstranternas krav på att hålla val utan fusk och under tillsyn av självständiga valberedande myndighet samt aktivera partilagstiftningen.
4. Att bekämpa korruptionen och arbetslösheten i landet, samt att arbeta för en bättre levnadsstandard för medborgarna.
5. Att staten upplöser miliserna och återtar makten över landet
6. Att stoppa all inblandning från främmande makter och respektera landets självständighet. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.