Spaniens kommunister kämpar mot höjda elpriser

UTRIKES Under september har kommunisterna i Partido Comunista de los Trabajadores de España (PCTE) mobiliserat mot höjda elpriser. Nu tar man arbetet till nästa nivå och organiserar vad man kallar folkförsamlingar runt om i landet.

Det senaste året har elpriserna i Spanien stigit med över 300 procent. I ett försök att gjuta olja på vågorna har regeringen halverat momsen på elpriserna. Prisökningen är dock ett faktum. Elpriserna är inte heller det enda som har ökat. Även livsmedel kostar flera procent mer idag än jämfört med januari i år. Priserna skenar, med andra ord. När arbetarna i Spanien bara under det andra kvartalet i år arbetat över tre miljoner timmar övertid – som de dessutom inte fått betalt för! – är det något i ekvationen som inte stämmer.

Från sin kampanj i september har kommunisterna låtit sin verksamhet övergå till en mer allmän kamp mot prisökningar. För att mobilisera den organiserar man vad man kallar folkförsamlingar. Dessa har som syfte att ”organisera en bred protest som inkluderar nya och växande mobiliseringar.” Partiet uppmanar arbetarna att delta i dessa församlingar så att det äntligen ska vara möjligt för arbetarna att gå på offensiven.

Tidigare har PCTE stått främst i kampen för att organisera motståndet mot de krisåtgärder som drabbat arbetarna i Spanien. Redan 2020 hade nästan en miljon arbetare förlorat sina jobb.

2 tankar på “Spaniens kommunister kämpar mot höjda elpriser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.