Krisen drabbar de spanska arbetarna

I ett uttalande från den 2 april beskriver Spanska Arbetarnas Kommunistiska Parti (PCTE) situationen för de spanska arbetarna under coronapandemin. Det är ingen munter bild, men den skiljer sig inte alls från hur de svenska arbetarna drabbas.

I uttalandet som heter Arbetarna betalar för krisen beskriver PCTE hur storföretagen tar tillfället i akt och driver igenom reaktionära åtgärder riktade mot det arbetande folket, samtidigt som krisens hela börda lyfts över på deras axlar. Över 900 000 arbetare har förlorat sina jobb sen krisens början, vilket inte inbegriper de som permitterats. Fler än en miljon spanska arbetare har alltså fått sina liv förändrade i grunden.

Krisen har dock bara börjat. I uttalandet fortsätter man:

En intensiv process av produktivkrafternas förstörelse börjar nu. De kommande månaderna kommer tusentals och åter tusentals företag att stänga igen och bankrutter kommer öka exponentiellt. Arbetarklassen kommer återigen att drabbas av massiv arbetslöshet och brist på inkomst, medan företagarna pressar för att socialisera förlusterna som skapats av krisen.

Situationen i Spanien ser likadan ut som i Sverige. Alla förluster företagen gör socialiseras – folket får betala dem genom nedskärningar och arbetslöshet. En rad åtgärder, såsom korttidsarbete, lönesänkningar och varsel, har kantat coronapandemin här i Sverige. Situationen är alls inte unik för de svenska eller spanska arbetarna, utan drabbar arbetarna i alla nationer. Det är en global kris som drabbar det arbetande folket och måste bemötas som en sådan – med proletär internationalism!

En tanke på “Krisen drabbar de spanska arbetarna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.