Nyval i Spanien – kommunisterna går framåt

UTRIKES I skuggan av det turkiska valet har också regionala och kommunala val anordnats i Spanien. Dessa gav ett rejält bakslag för det styrande socialdemokratiska partiet som därför har utlyst nyval. Kommunisterna kunde istället registrera framgångar, framför allt i Madrid.

Efter att det socialdemokratiska partiet PSOE tappat i en majoritet av de provinser där de styr beslutade partiets ordförande Pedro Sanchez att utlysa nyval till i sommar. PSOE minskade med några få procentenheter men den stora vinnaren blev högerpartiet Partido Popular och det högerextrema partiet Vox, som nästan fördubblade sina mandat.

Det spanska kommunistpartiet PCTE kunde också flytta fram positionerna men dock inte vinna några mandat. De mer än fördubblade antalet röster sedan de föregående kommunalvalen och kunde därmed ytterligare befästa sig som de spanska arbetarnas kommunistiska parti. I Madrid nästan tredubblade man antalet röster.

Under den förra mandatperioden har partiet bland annat organiserat kampanjer mot prishöjningar och dyrare el. PCTE skickade också en hälsning till Sveriges Kommunistiska Partis förra kongress.

En tanke på “Nyval i Spanien – kommunisterna går framåt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.