Uganda kriminaliserar homosexualitet

UTRIKES Riktpunkt har redan tidigare rapporterat att Ugandas parlament antagit en lag där hbtqi-personer hotas med hårda straff. Nu har president Museveni godkänt lagen, vilket var ett måste för dess implementering. Lagen kan exempelvis ge 20 års fängelse för det vagt formulerade brottet att ”marknadsföra homosexualitet”. Parlamentets talman Anita Among uppmanar nu polis och rättsväsende att upprätthålla den nya lagen på ett ”rättvist, fast och bestämt sätt”. 

I Afrika är samkönade förhållanden förbjudna i drygt 30 länder. Sydafrika är det enda land där homosexuella har fulla fri- och rättigheter enligt grundlagen. De senaste åren har dock  bland annat Angola, Botswana och Moçambique avkriminaliserat homosexualitet – men Östafrika går åt andra hållet.

Det homofoba klimatet i Afrika är underblåses energiskt av den amerikanska högern. Medieplattformen Open Democracy rapporterar att ett 20-tal kristna amerikanska grupper har lagt över 50 miljoner dollar på att bekämpa hbtq-personers rättigheter, rätten till abort och rätten till preventivmedel i Afrika sedan 2007. Mellan åren 2008 och 2018 använde exempelvis den religiösa organisationen Fellowship Foundation 20 miljoner dollar enbart i Uganda. Man ordnar konferenser med konservativa budskap, organiserar desinformationskampanjer i medier och för fram extrema tolkningar av bibeltexter för att få ett ökat inflytande i Afrika. Enligt magasinet The Africa Report  finns det till exempel kopplingar mellan ugandiska parlamentsledamöter och antigaylobbyisten Scott Lively, vilket är en av orsakerna till de hårdföra lagarna mot homosexuella som antagits.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.