Himalayas glaciärer är snart ett minne blott

KLIMAT Himalayas berg är platsen där världens stora floder börjar: Yangtze, Ganges, Indus och Mekong. Över 500 miljoner människor i södra Asien och 450 miljoner i Kina är beroende av Himalaya för sin vattenförsörjning.  Räknar man in vattenkraften och att vattnet är livsnödvändigt för att skapa matförsörjning, så hamnar vi istället på dubbelt så många männsikor, alltså två miljarder.

Enligt en rapport från Icimod (International Centre for Integrated Mountain Development) kan en tredjedel av Himalayas glaciärer vara borta om 80 år. Och det sker även om de fossila utsläppen minskas direkt så att temperaturhöjningen stannar vid 1,5 grader.

Det här är alltså en av världens mest känsliga platser för globala klimatförändringar. Hållbarhetsforskaren Mine Islar vid Lunds Univeristet tror att man om 70 år inte längre kommer att kunna bestiga Mount Everest på den rutt över isen som man använder idag: glaciärsmältningen gör det instabilt och farligt. Det är ett mindre problem i sammanhanget (även om lokalbefolkningen lever på turismen och drabbas hårt om den försvinner). Islar forskar om de sociala, ekonomiska och ekologiska effekter som uppstår när glaciärer smälter i Nepal och konstaterar att risken för laviner och jordskred ökar hela tiden och att glaciärsjöar kan rämna av ökande vattenmängd – något som redan har hänt, men kommer att bli allt vanligare när klimatförändringarna påskyndar smältprocessen. 2021 omkom exempelvis hundratals människor i en lavin av is och sten.

Förutom laviner, vatten- och elbrist kommer människorna också att tvingas flytta från riskområden. Problemet är bara att de inte har någonstans att ta vägen i det höggradigt militariserade området. Här lever de vanliga människorna i farans mitt och med risk för livet bär de konsekvenserna av en kontinuerlig rovdrift på miljön. De gränsöverskridande åtgärder som forskarna efterlyser och som skulle kunna hjälpa dem är inte högprioriterade på de inblandade staternas agenda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.