Mediernas Etiknämnd klandrar högerextrema sajten Samnytt

INRIKES I vintras publicerade högerextrema sajten Samnytt en artikel där man påstod att journalisten Henrik Arnstad skulle vara vän med en dömd pedofil. Henrik Arnstad var med i samma idrottsförening som den dömde och Samnytt gick ut med att de var vänner utan kommentar från Arnstad.

Mediernas Etiknämnd menar nu att det bryter mot god journalistisk sed, då det varken hade nyhetsvärde för artikeln eller fanns grund för att de skulle vara vänner. Samnytt försvarade sig med att de sökt Arnstad för en kommentar – men det visade sig att Samnytt endast väntade 6 minuter mellan det att de skrivit ett mejl till Arnstad och bett om en kommentar, och publiceringen av artikeln. Idrottsföreningen hade inte heller något med domen att göra, så även detta saknade nyhetsvärde.

Mediernas Etiknämnd menar att Samnytt brutit grovt mot publicistisk sed. De har kommit fram till att Samnytt saknade belägg för att Arnstad skulle vara vän med dem dömde pedofilen:

”Det har således helt saknats allmänintresse att nämna anmälaren i artikeln. Att det dessutom har skett genom såväl rubriksättning som bilder är särskilt anmärkningsvärt. Till detta kommer att tidningen har agerat på ett sätt som innebär att anmälaren inte fick en rimlig möjlighet till bemötande”, skriver MEN i sitt beslut rapporterar Journalisten.

Även Medieombudsmannen (MO) kritiserar Samnytt. Arnstad anmälde Samnytt till MO som konstaterade att 6 minuter inte är tillräckligt med tid att bemöta ett påstående.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.