Den nya LAS-överenskommelsen

DEBATT Vid förändringen av Lagen om anställningsskydd som är en överenskommelse mellan Centerpartiet och Socialdemokraterna är det väl känt att lagen på ett allvarligt sätt kommer att underlätta för arbetsköpare att avskeda personal efter eget gottfinnande, skriver Lars Lundberg.

Just detta är mycket svårt för SAP och LO att ”skryta” med. Däremot framhåller både SAP och delar av LO, samtliga förbund förutom Byggnads, Seko, Fastighets och Transport, förbättringen av omställnings stöd för uppsagda arbetare. Det skall bli lättare att söka nytt jobb eller vidareutbilda sig för att bli attraktiv på arbetsmarknaden.

Faktum är följande:

Det har funnits ett omställningsavtal mellan LO och Svenskt Näringsliv sedan minst 20 år tillbaka i tiden. Själv har jag som ombudsman i Byggnads förhandlat om detta avtal minst 200 gånger. Avtalet innebär att uppsagda arbetare har rätt till omställningsstöd, vilket i praktiken innebär att den uppsagda arbetare har rätt att träffa ett omställningsföretag där den uppsagde arbetaren får kännedom om lediga arbeten (i mitt fall arbeten inom Bygg) samt att den uppsagde arbetaren även får hjälp med att skriva ett CV.

Det finns en mängd, säkert 30 olika företag som sysslar med omställningsavtalet. Personalen i dessa företag har ingen som helst adekvat utbildning för uppdraget. Inom Byggnads använde vi oss oftast av ett företag som heter A-Partner. Vid varje besök hos dessa företag fick de en ersättning på 20.000 kr. Som alla förstår så var det mycket lättförtjänta pengar då varje besök hos dessa i genomsnitt tog ungefär en timme. Det innebar för oss ombudsmän att olika omställningsföretag nästan varje dag kontaktade oss för att berätta hur duktiga de var. I omställningsavtalet står det också att valet av omställningsföretag skall vara ett gemensamt beslut mellan fack och arbetsköpare. Den absoluta majoriteten av arbetsköpare som jag förhandlade med hade ingen aning om avtalet och dess innebörd, det betyder att i 9 fall av 10 valdes det omställningsföretag som Byggnads föreslog.

Trots att jag som ombudsman inte hade någon större tilltro till dessa omställningsföretag var jag väldigt noga med att avtalet skulle följas och detta berodde bara på att om den uppsagde arbetaren hade en avtalsenlig rätt att på arbetstid besöka dessa företag så fick det bli så. Oftast beskrevs besöken som trevliga och med gott kaffe och goda bullar.

Genom att det var ett avtal mellan LO och Svenskt Näringsliv så betydde det att avtalet endast gällde företag som var bundna av kollektiv avtal samt att den uppsagde arbetaren måste vara fackligt ansluten.

Vad är då nytt med det nya lagförslaget?

Genom att upphöja ett avtal till lag så förändras förutsättningarna för att utnyttja den nya lagen. Då det tidigare var ett avtal gällde det endast avtalets parter, det vill säga LO och Svenskt Näringslivs medlemmar, kommer det nu att gälla samtliga företag oavsett kollektiv avtal eller ej och samtliga arbetare oavsett fackligt medlemskap eller ej kommer att omfattas av den nya lagen.

Hela omställnings stödet finansieras genom den så kallade Trygghetsfonden. Trygghetsfonden är en fond som funnits i minst 60 år och som finansierats via en mycket blygsam del av arbetsköpare avgiften. Det är en fond som ytterst sällan har blivit använd. Den var tänkt att hjälpa företag som av olika anledningar måste minska sin personalstyrka och då var de tänkt att arbetare i vissa fall som var 55 år eller äldre skulle kunna pensionera sig i förtid och då skulle Trygghetsfonden vara med och ta en del av kostnaden vid dessa förtida pensioneringar. Nu hör det till saken att dessa åtgärder i stort sett har upphört sedan 25 år tillbaka och fonden har bara växt under tiden. Genom den nya Lagen om anställnings skydd kommer fondens dörrar att öppnas på vid gavel med ett miljardregn över allehanda omställnings företag som står helt utanför samhällets kontroll. Bingo för skumraskföretag.

Hela detta förslag om omställnings stöd har jag svårt att tro att socialdemokraterna i själ och hjärta tycker är bra. Skälet till detta skall man nog söka hos Centerpartiet som varit och är stora förkämpar för att privatisera arbetsförmedlingen och då blir förändringen av omställnings avtalet till lag bara ett naturlig följdförslag till att privatisera arbetsförmedlingen. Det får nog ses som priset att inneha rollen som främsta förvaltare av kapitalismens dagliga verksamhet. Något som socialdemokraterna är experter på. Till vilket pris som helst.

Lars Lundberg

En tanke på “Den nya LAS-överenskommelsen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.