Spioner och agenter i kapitalets tjänst

INRIKES Just nu fylls media av rapporter om att regeringen tillsätter en utredning om att ge polis och åklagare utökade möjligheter att använda hemliga tvångsmedel. Det meddelade inrikesminister Mikael Damberg (S) i november. Utredningen ska vara klar i februari 2023. Förslaget innefattar hemlig kameraövervakning, hemlig elektronisk övervakning och hemlig husrannsakan av gängkriminella för att få stopp på våldet och skjutningarna. Kort och gott: spioner och agenter ska agera i kapitalets tjänst.

Men genomför inte polisen sådana åtgärder allaredan? Absolut, men idag måste det finnas en misstänkt innan man kan ägna sig åt denna typ av övervakning. Och husrannsakan ska ske efter beslut i domstol och med stöd av misstanke om brott i en förundersökning. Polisen, säkerhetspolisen, socialdemokratiska regeringen och moderaterna vill nu att allt det här ska ändras, det ska ske i hemlighet utan misstänkta, utan domstolsbeslut – i preventivt syfte, som man säger.

Allt ska vara hemligt. Flera organisationer, som exempelvis Civil right defenders är kritiska och även Advokatsamfundet påpekar att finns en risk att man avlyssnar personer som inte är kriminella, till exempel familjemedlemmar eller vänner till gängkriminella som inte alls är misstänkta för brott. Det betyder att man hela tiden förskjuter gränserna för vilken typ av samhälle vi lever i, hävdar man.

Men vilken typ av samhälle lever vi egentligen i?

De som föreslår utredningen känner till vilket samhälle vi lever i. De som föreslår utredningen vill förstärka det de kallar för demokrati, tysta ner alla protester och reaktioner mot systemet.  De utnyttjar kriminaliteten, som är ett tecken på hur illa det står till i samhället, som en anledning för att begränsa folkets fri- och rättigheter ännu mer, och skapa rädsla och skräck.

Men också kommunisterna känner till hur samhället ser ut. Kommunisterna i SKP har upplevt repression, hur demokratin krossades och friheten begränsades, den egendomliga diktatur som borgarklassen och samlingsregeringen, utan det kommunistiska partiet förstås, byggde upp på 40-talet för att försvara både nazisterna och sina egna affärsintressen. Precis som då fördömer kommunisterna idag alla försök till att begränsa demokratin och friheten, och på samma sätt fördömer de varje tanke på hemliga avlyssningar, övervakning, husrannsakan utan misstänkta och utan förundersökning.

Det är dags att borgarna lär sig att inga medel kan förhindra klasskampen för evigt. De osynliga, underjordiska rörelserna kommer upp till ytan förr eller senare och då kommer alla hemliga åtgärder och alla hemliga medel att vara bortkastade. Kommunisterna känner inte bara till hur samhället ser idag, de vet också något om arbetsklassens och folkets kraft!

Panos Alepliotis

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.