EKI: Om etableringen av en ny ”europeisk armé”

PARTIET Det Europeiska Kommunistiska Initiativet (EKI) har publicerat ett uttalande där man fördömer utvecklingen av en ”europeisk armé” som ska underlätta för EU att ingripa militärt. Riktpunkt publicerar uttalandet i sin helhet nedan, som också finns att läsa på SKPs hemsida.

Vi fördömer USA–NATO–EU:s imperialistiska planer som har utvecklats under den senaste perioden och som leder till ytterligare skärpning av den inom-imperialistiska konkurrensen, vilket utsätter folken för stora faror. Tävlingen mellan USA och Kina om överlägsenhet bildar farliga konfliktzoner i Indo-Stillahavsområdet och många andra delar av världen.

Det nyligen genomförda militära samarbetsavtalet mellan USA, Storbritannien och Australien (AUKUS) är en karakteristisk utveckling. Natos expansion (NATO 2030-strategin) över hela världen, militärövningarna och koncentrationen av styrkor vid de ryska gränserna, stödet från den antifolkliga regimen i Ukraina och möjligheten av Ukrainas anslutning till NATO, skärpningen av konfrontationen vid gränsen mellan Polen och de baltiska staterna med Vitryssland, och utnyttjandet av flyktingfrågan i den imperialistiska konkurrensen skapar en mycket farlig situation som tvingar folken att vara vaksamma.

Inom Nato:s ramar deltar EU i gigantiska militära övningar, som den kommande Atlantic Resolve 2022, med baser eller beväpningsprogram, samtidigt som man igenom det Permanenta strukturerade samarbetet (PESCO) främjar stärkandet av den Europeiska armén med upp till 5000 soldater samlade under beteckningen ”Rapid Deployment Capacity”. Baserat på den så kallade ”Strategic Compass”, det vill säga den strategi som utvecklas av det franska ordförandeskapet, försöker EU stärka sin förmåga att direkt ingripa över hela världen, för att ta en större del av omfördelningen av marknader, inflytandesfärer, energiresurser och transportvägar, till förmån för de europeiska monopolens intressen, som intensifierar sin penetration i tredjeländer med hjälp av finansiella tillgångar, icke-statliga organisationer, förevändningar och falska påståenden om att vilja ”förebygga invandring” och ”skydda mänskliga rättigheter”.

EKI-partierna är bestämt emot EU–USA–NATO:s imperialistiska planer. Vi förser folken med information och bidrar till organisationen av den antiimperialistiska kampen. Vi kämpar mot illusioner från opportunistiska krafter och det så kallade ”Europeiska vänsterpartiet” om möjligheten till en folkvänlig reform av EU. Vi uppmanar folken att gå med i kampen för att slita sig loss från EU:s, USA:s, NATO:s och alla imperialistiska sammanslutningars imperialistiska planer, vilket är en väsentlig del av kampen för arbetarmakt, socialismen.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.