Ville få tonåringar att köra gaffeltruck – förslaget hånades och drogs tillbaka

UTRIKES I ett snabbt skrotat förslag försökte Australiens premiärminister få igenom en lag som hade sänkt åldern för att få köra gaffeltruck. Förslaget hånades på sociala medier och flera delstater kommenterade det negativt. Det visar dock desperationen hos landets kapitalister, vars profit lider under pandemin. Regeringen vill dock driva igenom andra åtgärder.

Att köra en gaffeltruck räknas som ett farligt arbete och för det behöver man vara 18 gammal i Australien, vilket premiärministern Morrison ville ändra på. I ett förslag, som han skulle ha vidarebefordrat från landets industri, hade han tänkt lägga fram det inför parlamentet. Tillsammans med en rad andra förslag skulle det ha underlättat den varubrist som råder i stora delar av landet.

I en kommentar säger en facklig representant att Morrison tar tillfället i akt och slår mot tryggheten på jobbet och menar att det öppnar dörren för en återgång till barnarbete.

Bland de andra förslagen återfinns ett skrotande av systemet med dagliga och snabba antigentester för alla arbetare, förutom i högriskindustrier. 

Efter att ha nu ha lyckats rikta uppmärksamheten mot det provocerande förslaget att låta tonåringar köra gaffeltruck minskar också den uppmärksamhet som riktas mot de övriga förslaget, som även de slår mot arbetarnas liv och hälsa. Minskade tester kommer att innebära ökad smittspridning och för arbetarna kommer det innebära att ökat hot mot deras liv och hälsa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.