Socialdemokraterna och kapitalet: Jan Nygren

INRIKES Mellan Socialdemokraternas politiker och näringslivet finns det täta band – tusen små trådar binder dem samman med kapitalet. Det är långt ifrån en slump att partiets absoluta toppskikt hittar bekväma positioner i toppen av storföretagen. Det är deras politik de hela tiden fört och för detta belönas de. Därför riktar vi strålkastarna mot några av de många socialdemokratiska politiker som hittat hem hos näringslivet.

Jan Nygren påbörjade sin politiska bana på 70-talet och den första viktiga posten han hade inom den socialdemokratiska rörelsen var som förbundsordförande för SSU. Denna post hade han mellan 1978 och 1984. Därefter klättrade han vidare till Civildepartementet och Försvarsdepartementet där han jobbade i ett, respektive tre år.

Under 90-talet fick han en rad uppdrag inom försvarsväsendet och hade bland annat ansvar för vapenexportfrågor. Under två år i början på 90-talet satt han också i styrelsen för Försvarets materialverk. Det är dessa som köper in material till Försvaret. Senare, under 2010-talet, blev han även Försvarets materialverks styrelseordförande.

Han var såpass stor inom det socialdemokratiska partiet att han var en av favoriterna att ta över ordförandeposten efter Ingvar Carlsson, men avstod i slutändan att kandidera.

Kort efter att Göran Persson tog över rollen som ordförande i Socialdemokraterna påbörjade Nygren sin resa till näringslivet. 1997 blev han VD i Riksbyggen, en post han lämnade 2000 för att börja som rådgivare åt Saab. Han var nu inne i den privata vapenindustrin.

Från detta gick han senare vidare till att också bli ordförande för Försvarsindustriföreningen. Denna heter idag Säkerhets- och försvarsföretagen, där bland annat Saab, Volvo och BAE Systems är medlemsföretag. Som sådan representerade han med andra ord storkapitalet.

Nu arbetar Nygren istället med rådgivning till företag på internationella marknader genom Consilio International AB.

Med en så enkel övergång till kapitalet och med så täta band, går det väl knappast att tvivla på vilka intressen Jan Nygren och Socialdemokraterna representerade?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.